vestnik

V turniški občini bo nov OPN odprl možnost za naložbe trem podjetjem

Majda Horvat, 27. 11. 2023
Nataša Juhnov
V Občini Turnišče imajo sladke skrbi.
Aktualno

Po petih letih prizadevanj bo Občina Turnišče kmalu dobila nov občinski prostorski načrt (OPN). Eden najpomembnejših razvojnih dokumentov, na katerem je mogoče graditi strategijo občine, bo trem podjetjem odprl možnosti za načrtovano naložbo v širitev oziroma posodobitev proizvodnje.

»Izhajati moramo iz tega, da je gospodarstvo motor razvoja občine, saj poganja stanovanjsko politiko kakor tudi družbeno-kulturno življenje, prav tako sprostitvene dejavnosti,« pravi župan Borut Horvat. Za ta pomembni razvojni dokument je bilo potrebnih veliko poti v Ljubljano, prepričevanj in dokazovanj, pravi Horvat, zakonsko določenih rokov za dajanje mnenj pa se ne drži skoraj nihče. To podaljšuje čas sprejemanja dokumenta, kar ni sprejemljivo za načrtovanje gospodarskih in lokalnih aktivnosti.

Zaradi pingponga bi lahko odšel

Kljub številnim prizadevanjem občinske uprave je še vedno v zraku tudi naložba podjetja Terramar. Tuji vlagatelj je že leta 2019 kupil prvo parcelo v industrijski coni in potem še sosednje z namenom postavitve tovarne za proizvodnjo električnih avtomobilov, vendar še vedno nima gradbenega dovoljenja. Dobil ga bo lahko šele po tem, ko bo Elektro Maribor zgradil daljnovod oziroma za naložbo zagotovil zadostno oskrbo z električno energijo. A kot je znano, je gradnja daljnovoda zastala zaradi pritožbe enega od lastnikov zemljišč, kjer naj bi bila stojna mesta za stebre.

»Smo v začaranem krogu, saj ne moremo vplivati na hitrost postopka na upravnem sodišču. Investitor postaja nestrpen, saj razvoj električnih avtomobilov hitro napreduje, zato je realna bojazen, da se bo zaradi tega pingponga v postopkih odločil za odhod na Madžarsko, kar je enkrat že napovedal,« opozori župan.

Borut Horvat, župan občine Turnišče
Osebni arhiv
Kljub izrazito naložbenemu letu turniška občina ostaja v primerjavi z drugimi med manj zadolženimi, kar pomeni, da lahko načrtuje izvedbo novih večjih projektov.


Nezadostno električno omrežje zmanjšuje tudi možnosti občanov za pridobitev soglasij za postavitev sončnih elektrarn oziroma soglasja dobijo za bistveno manjše kapacitete. To je po besedah župana očitna prikrajšanost ljudi, ki si prizadevajo biti čim bolj samooskrbni, in kršitev načela enakosti pred zakoni. Možnosti energetske oskrbe pa so tudi eden od pomembnih kriterijev pri odločanju za bivanje v nekem kraju.

Po nekaj letih več prebivalcev

Turnišče je pridobilo 23 stanovanj v novem naselju Pasike, s tem pa se je prvič po nekaj letih povečalo tudi število prebivalcev v občini. Povpraševanje po stanovanjih ostaja veliko, zato pričakujejo, da se bo investitor odločil za širitev tega naselja, občina pa bo zagotovila nadaljnje komunalno urejanje območja. Skorajšnji začetek gradnje stanovanjskega bloka pričakujejo še pri prostorih vrtca. Poteka tudi precej obnov zapuščenih hiš ali se gradijo nadomestne, še vedno pa je tudi precej možnosti za novogradnje. Zaradi populacijskega pomlajevanja imajo sladke skrbi, pravi župan, saj je treba misliti na širitev vrtca. Načrti so že pripravljeni, vendar zaradi negotovih razmer razpisa za izbiro izvajalca del še niso objavili.

Občina Turnišče je 16. novembra praznovala svoj občinski praznik in se spomnila prve omembe kraja leta 1267. To je bila tudi priložnost, da so se pregledali dosežki preteklega obdobja. Za turniško občino je bilo minulo leto izrazito turbulentno, pove župan. Ob julijskem neurju z velikimi posledicami za lokalno skupnost je bilo zaznamovano še s številnimi naložbami. Največja je sanacija komunalne čistilne naprave, vredna 3,2 milijona evrov. Država je zanjo prispevala 1,7 milijona evrov, razliko bo poravnala občina s proračunskimi sredstvi ter najemom posojila.

občinski-praznik-občine-turnišče
Arhiv občine
V Občini Turnišče so pred tednom dni proslavili občinski praznik.


Kljub izrazito naložbenemu letu turniška občina ostaja v primerjavi z drugimi med manj zadolženimi, kar pomeni, da lahko načrtuje izvedbo novih večjih projektov. »Skrbimo za vzdržnost javnih financ, tako da lahko poravnavamo posojilne obveznosti, in s tresočo roko najemamo posojila res samo za tiste naložbe, ki bodo pridobitev za občino,« še poudari župan Borut Horvat.

Pripravljeni so 
Občina že ima pravnomočno gradbeno dovoljenje za dom gasilcev, kulture in športa, za razširitev vrtca, kmalu ga bodo prejeli za širitev parkirišča pri cerkvi. Prav tako so pripravljeni za nadaljnjo obnovo nekaterih ulic in kolesarskih stez. Te dni so začeli obnavljati streho šole, ki jo bodo prekrili z začasno kritino, naslednje leto pa bo občina poskušala pridobiti finančna sredstva za trajno rešitev.

občina-turnišče borut-horvat aktualno projekti