vestnik

V turniški občini milijon za šolsko streho

Majda Horvat, 12. 3. 2024
Osebni arhiv
Na razpisih večkrat potegnejo kratko, saj niso uvrščeni med obmejna problemska območja.
Aktualno

Na razpisih večkrat potegnejo kratko, saj niso uvrščeni med obmejna problemska območja.

Občine imajo pri svojem delovanju vse manj manevrskega prostora. Fiksni stroški se povečujejo, kar potem vpliva na vse drugo, država pa jim nalaga tudi vedno nove zadolžitve. »Če primerjamo lanski proračun z letošnjim, je zdajšnji pod vplivom številnih neznank,« pove Borut Horvat, župan Občine Turnišče. Velika neznanka je višina stroškov za električno energijo, čedalje višja so tudi doplačila in subvencije. Župan pri tem posebej navede večanje razlike med ekonomsko ceno oskrbe otrok v vrtcu in doplačilom staršev, občine pa tudi ne vedo, kaj bodo prinesla pogajanja s šolskim sindikatom glede plač zaposlenih v vrtcih. Zadnjega dviga država občinam namreč ni priznala v celoti.

Država nalaga vedno več


Finančni stroški novih obveznosti niso majhni, ker niso vnaprej znani, pa jih je tudi težko načrtovati v proračunu. »Postavljeni smo pred dejstva. Tu je odločba, plačajte. Mi prejmemo odločbe, zoper katere se ne moremo pritožiti, niti nismo stranka v postopku,« pove župan. Nepričakovane odločbe večinoma prejemajo od zavoda za šolstvo. Ne gre za to, da tega za otroke ne bi zagotovili, podčrta Horvat, ampak zaradi tega težko načrtujejo proračunske odhodke. So pa občine dosegle, da jih centri za socialno delo obveščajo, da so prejeli vlogo za nastanitev osebe v domu za starejše in da bodo izdali odločbo.
Hkrati se občine srečujejo s tem, da se zavezanci za doplačilo bivanja svojcev v domu temu izogibajo. Prevzeto premoženje prodajo, potem pa se sklicujejo na slab gmotni položaj in terjajo oprostitev doplačila, kar se potem naloži občinam. Opažajo pa tudi, še pravi turniški župan, da nekateri pritiskajo na starostnike, naj izberejo cenejše domove ali čim dlje ostanejo doma, četudi bi bilo zanje bivanje v domu boljše.

Občina Turnišče za letos predvideva 4,5 milijona evrov odhodkov in dobre štiri milijone evrov proračunskih prihodkov, za pokritje razlike so predvideli prenos sredstev iz leta 2023. Za naložbe je namenjenih 2,2 milijona evrov oziroma 49 odstotkov proračunskih sredstev. »Letošnji proračun je tempiran in vsako naraščanje postavk nam lahko načrtovane projekte zamakne v naslednje leto, saj jih finančno potem ni mogoče izvesti,« poudari Horvat. Prav tako razpisov še ni na vidiku, na nekatere že objavljene pa se Turnišče sploh ni moglo prijaviti, ker občina ni uvrščena med problemska obmejna območja. Kljub temu se na razpise nepretrgoma pripravljajo. »Že zdaj imamo polni skoraj dve omari dokumentacije za prijavljanje na različne razpise, vendar teh ni mogoče pripravljati na zalogo v nedogled, poskušamo pa letno temu nameniti od 80 do 100 tisoč evrov.«

turniscegomilica24
Majda Horvat
Občina Turnišče načrtuje postavitev sončnih elektrarn na vseh javnih objektih.


Tri večje naložbe 


Turniška občina letos načrtuje tri večje naložbe, pri katerih se bo morala naslanjati tudi na lastna sredstva. Ena takšnih je rekonstrukcija strehe šole, za katero še zdaj ne vedo, ali bo država zagotovila pomoč, ki jo je obljubila po lanskem avgustovskem neurju. V proračunu so za ta namen rezervirali 1,1 milijona evrov, v kar so zajeti vsi stroški projekta. Dela se bodo gotovo začela letos, napoveduje Borut Horvat, zamenjali bodo starejši del strehe, ki je bil prvič odkrit v neurju leta 2016.

Proti koncu leta bodo začeli rušiti še stare objekte na parceli, kjer bo stal nov dom gasilcev, športa in kulture, glavnino projekta pa bi potem izvedli v letu 2025.
Še prej pa jih čaka dokončanje del pri komunalni čistilni napravi, ureditev stavbe, okolice in dovoza, za kar je občina sklenila aneks k pogodbi z izvajalcem v višini približno 200 tisoč evrov. Dela bodo končana predvidoma aprila. Prav tako so se morali zaradi zamakanja dotrajane inštalacije konec lanskega leta nepričakovano lotiti obnavljanja notranjih prostorov občinske stavbe.



Ob vsem tem se bo nadaljevala obnova ulične razsvetljave po vseh vaseh, vzdrževali bodo občinske in gozdne ceste ter javne površine, občina pa bo spodbujala tudi dejavnosti, ki prispevajo k prijetnejšemu bivanju ljudi v lokalni skupnosti.

Energetska samooskrba 

Občina Turnišče načrtuje postavitev sončnih elektrarn na vseh javnih objektih, razen na vaško-gasilskem domu v Nedelici, kjer to ni mogoče. Za skoraj 80 odstotkov objektov je že tudi dobila soglasje. 

občina-turnišče oš-turnišče