vestnik

V UKC Maribor bodo nadgradili oddelek za onkologijo

Vestnik.si, STA, 17. 6. 2023
Niko Časar
UKC Maribor.
Aktualno

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so začeli pripravljalna dela za načrtovano nadgradnjo stavbe oddelka za onkologijo. Gradbena dela bodo po napovedih začeli takoj po prejetju gradbenega dovoljenja. Trajala naj bi dve leti, medtem pa naj bi bila oskrba bolnikov z rakom, kolikor bo mogoče, nemotena.

Pripravljalna dela obsegajo urejanje dovoza do stavbe onkološkega oddelka in začasno odstranitev klopi v parku ob oddelku. "Gradbena dela bodo potekala po fazah. Najprej se bo pristopilo k delom, ki se bodo izvajala izven obstoječega objekta, temu pa bo sledila faza finalizacije prostorov in določene predelave znotraj obstoječega objekta. Dela se bodo usklajevala z delovnim procesom na objektu, tako da bi bile motnje čim manjše," so povedali v UKC Maribor.

Med gradnjo bo zaradi tresljajev izziv predvsem izvajanje radioterapije, pri kateri se uporablja občutljive aparature, zato bo delo po potrebi potekalo tudi v obliki podaljšanih delovnih dni ali ob koncih tedna. "Oskrbe naših onkoloških bolnikov ne bomo prekinili. V času gradbenih del in posledičnega našega prilagajanja bo oskrba bolnikov z rakom nemotena," so poudarili.

Določen del bolnikov se že zdaj vozi na Onkološki inštitut Ljubljana, tam pa so ponudili tudi dodatno pomoč. "Pomoč onkološkega inštituta je nujna zaradi zagotavljanja neprekinjenega delovanja in izvajanja zdravljenja z obsevanjem v primeru težav z aparaturami med samo gradnjo," so dodali v UKC Maribor.

Zdajšnji prostori oddelka za onkologijo, ki so ga odprli konec leta 2015, se bodo z nadgradnjo treh nadstropij in prizidkom razširili za skoraj 9000 kvadratnih metrov. Posteljne zmogljivosti v objektu se bodo z zdajšnjih deset povečale na 50. Ob koncu del bosta v isti stavbi tudi oddelek za hematologijo in oddelek za nuklearno medicino, s čimer bodo vsi onkološki bolniki pod eno streho. Urejeni bodo tudi prostori za paliativno obravnavo.

"Projekt bo v celoti gotov in predan namenu predvidoma v roku dveh let," napovedujejo v kliničnem centru. Investicija je ocenjena na 57 milijonov evrov.

bolnišnica investicije