vestnik

V Ukrajino francoski strokovnjaki za preiskavo vojnih zločinov

Vestnik, STA, 12. 4. 2022
Reuters
Skupina je bila poslana s ciljem, da bi preprečila nekaznovanost vojnih zločinov po pobojih, ki so pretresli svet.
Aktualno

Francoski policisti in forenziki so v ponedeljek prispeli v Ukrajino z namenom, da bi oblastem pomagali pri preiskavah domnevnih ruskih vojnih zločinov, potem ko je bilo v mestih v okolici Kijeva odkritih več sto trupel civilistov. Rusija pa je francosko skupino že obtožila pristranskosti in opozorila, da bo poskušala omadeževati ugled Moskve.

Francoski ministrstvi za notranje zadeve in pravosodje sta sporočili, da sta s skupnimi prizadevanji poslali skupino strokovnjakov, ki jo sestavljata dva forenzična izvedenca in približno 15 žandarjev iz francoskega inštituta za kriminalistične raziskave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Osebje je usposobljeno za vzorčenje DNK in obdelavo prstnih odtisov. Prav tako so opremljeni z laboratorijem za DNK, ki jim bo omogočil hitro genetsko analizo vzorcev.



Skupina je bila poslana s ciljem, da bi preprečila nekaznovanost vojnih zločinov po pobojih, ki so pretresli svet. Njihovi strokovnjaki pa bodo pomagali ukrajinskim in mednarodnim sodnim organom pri preiskavi umorov, identifikaciji žrtev in zbiranju dokazov. "V dogovoru z ukrajinskimi oblastmi lahko pomagajo tudi pri preiskavi, ki jo izvaja Mednarodno kazensko sodišče," so sporočili iz ministrstev.

ukrajina, ruska vojska
Profimedia
Francoski policisti in forenziki so v ponedeljek prispeli v Ukrajino z namenom, da bi oblastem pomagali pri preiskavah domnevnih ruskih vojnih zločinov, potem ko je bilo v mestih v okolici Kijeva odkritih več sto trupel civilistov.


Francoski veleposlanik v Ukrajini Etienne de Poncins je na Twitterju objavil fotografijo uniformiranih policistov, ki so prispeli v zahodno ukrajinsko mesto Lvov. "Ponosen sem, da lahko pozdravim oddelek tehničnih in znanstvenih strokovnjakov, ki so prišli pomagat svojim kolegom pri preiskavi vojnih zločinov," je zapisal in pri tem dodal, da je Francija prva, ki je zagotovila takšno pomoč, z delom pa naj bi strokovnjaki pričeli v torek.

Rusko obrambno ministrstvo se je na prihod francoske skupine že odzvalo in sporočilo, da ne pričakuje nepristranske preiskave. Po njihovem mnenju naj bi cilj misije bil prikriti številne vojne zločine, ki so jih zagrešile ukrajinske sile, in potrditi "izmišljene obtožbe proti ruskim silam".

Velika Britanija pa preiskuje navedbe, da naj bi Rusija v ukrajinskem mestu Mariupolj uporabila kemično orožje, potem ko so se poročila o tem pojavila na družbenih omrežjih. Da naj bi ruske sile uporabile to orožje, je navajal tudi ukrajinski bataljon Azov. Predsednik Volodimir Zelenski poročil ni potrdil, je pa posvaril pred uporabo kemičnega orožja. "Obstajajo poročila, da so ruske sile morda uporabile kemične snovi v napadu na ljudi v Mariupolju. S partnerji si prizadevamo ugotoviti podrobnosti," je v ponedeljek na Twitterju zapisala britanska zunanja ministrica Liz Truss. Kot je dodala, bi bila uporaba tovrstnega orožja izjemno stopnjevanje konflikta, od ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovega režima pa da bodo terjali pojasnila in odgovornost.

francija rusija ukrajina vojna preiskava