vestnik

V upanju, da bo glasba odmevala po ulicah

A. Nana Rituper Rodež, 7. 12. 2020
Nataša Juhnov
V Pomurju deluje veliko odličnih zborov in vokalnih zasedb. Na fotografiji MePZ Štefana Kovača.
Aktualno

Slovenija se pripravlja na največji glasbeni festival v zgodovini.

Čeprav si danes še nihče ne upa napovedati, kako bo z epidemijo v prihodnjih mesecih, so že stekle priprave za mednarodni zborovski festival Europa Cantate Festival 2021, ki bo julija v Sloveniji, v Ljubljani. Organizira ga Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD), ki je v konkurenci za vlogo gostitelja premagal mesti Utrecht in Dublin. Gre za enega največjih mednarodnih glasbenih festivalov sploh, na katerem se zberejo pevci, skladatelji, zborovodje, instrumentalisti in zborovski založniki iz vsega sveta. O pripravah na največji glasbeni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije in pomenu festivala, smo se pogovarjali z Miro Rebernik Žižek, koordinatorico za Pomurje in vodjo ljutomerske območne izpostave JSKD.

801252c2c65e4ec65765efb53c606981
Nataša Juhnov
Mira Rebernik Žižek

»Dolgo smo si prizadevali, da bi ta pomembni festival, ki letos praznuje 60-letnico, gostili v Sloveniji, in končno nam je uspelo, tako da ga gostimo ravno v jubilejnem letu,« pove sogovornica. Na osemdnevnem festivalu, ki je tako koncertno kot izobraževalno naravnan, se bo odvilo veliko dogodkov in koncertov, raznolik pa bo tudi spremljevalni program. Pričakujejo vsaj od tri do štiri tisoč udeležencev iz vsaj 25 držav ter veliko obiskovalcev. Med udeleženci bodo tudi priznani zborovodje in mentorji, ki bodo vodili delavnice, namenjene posameznikom, od ljubiteljskih zborovskih navdušencev do profesionalcev, ter skupinam. Posebnost je tudi to, da je del programa namenjen družinam, tako se vključujejo vse generacije, začenši s predšolskimi otroki. Na delavnicah delajo priznani strokovnjaki, zato si želijo, da bi se v izobraževanje vključili tudi pomurski ustvarjalci, zbori, skupine ali posamezniki in s tem pridobili dodatna in nova znanja, ki so danes zelo potrebna za kakovostno delo.



V Pomurju veliko izjemnih vokalnih zasedb

Za delavnice je treba plačati kotizacijo, zato so se v območnih izpostavah JSKD odločili, da bodo Pomurcem, ki se bodo vključili, finančno pomagali. Kot poudari sogovornica, iščejo tudi prostovoljce, ki bi pomagali pri organizaciji, hkrati pa je to priložnost, da medtem prisluhnejo predavanjem izjemnih mojstrov.

Sicer pa imamo v Pomurju veliko odličnih in izjemnih vokalnih zasedb, še pove Mira Rebernik Žižek, ki se udeležujejo različnih festivalov in tekmovanj in tam dosegajo lepe rezultate. Največ jih je na območju Ljutomera, Lendave in Murske Sobote, nekoliko manj pa na območju Gornje Radgone. Prav gotovo v Pomurju deluje kakšnih 40 zborov in vokalnih zasedb. Spodbudno je tudi, da v zadnjem času raste število mladih dirigentov, ki s svojimi pristopi in motivacijo dvigujejo kakovost dela v posamezni zasedbi. Pove še, da je bilo v preteklosti že skrb vzbujajoče pomanjkanje zborovodij, kar bi, če bi se trend nadaljeval, lahko vodilo v usihanje zasedb ali manj kakovostno delo.

Če epidemija ne bi popustila, imajo organizatorji pripravljen tudi plan B, festivala namreč ne bodo odpovedali, ampak se bo preselil na splet. Trenutno pa se načrtuje, da se pevci ter vsi, ki delajo na tem področju, srečajo v živo.

koncerti glasba