vestnik

V Varisu želijo postati vodilni na področju trajnostnih gotovih kopalnic

Vestnik.si, STA, 5. 3. 2024
Arhiv podjetja Varis Lendava
Varis sodi med vodilna evropska podjetja za izdelavo gotovih kopalnic.
Aktualno

Lendavski Varis letno izdela približno 4000 gotovih kopalnic. Lani po prvih podatkih podjetje ni uspelo uresničiti vseh zastavljenih ciljev, letos naj bi bilo drugače. Visoke cilje imajo na področju trajnosti in želijo postati multinacionalka, ki bo definirala trajnostno gradnjo, pravi direktorica Sabina Sobočan.

Varis sodi med vodilna evropska podjetja za izdelavo gotovih kopalnic. Lani so njihove kopalnice vgradili tudi v najvišjo stavbo v Frankfurtu, 49-nadstropni Tower One.



Kot je direktorica Sobočan dejala za STA, Varis izdela okrog 4000 gotovih kopalnic letno. S poslovanjem v letu 2023 sicer ni povsem zadovoljna. Čeprav končnih podatkov še nimajo, pravi, da niso uspeli uresničiti vseh zastavljenih ciljev. Za letos pa po njenih besedah kaže, da bo drugače, saj imajo do avgusta že podpisane pogodbe za izdelavo 2700 kopalnic.

Med cilji družbe Varis je po besedah direktorice prodor na trge, kjer še niso navzoči. "Močni smo v Nemčiji, Švici in Avstriji, tudi v Sloveniji, bili smo na Madžarskem, Danskem. Želimo pa si še v Anglijo, Francijo, nasploh po Evropi," je povedala.

Varis je lani slavil 45 let delovanja. V tem času so izdelali več kot 110.000 gotovih kopalnic, ki so vgrajene tudi v hotele uglednih mednarodnih verig, kot so Sheraton, Holiday Inn Express, Hampton by Hilton.

varis, praznovanje, lendava, varis-lendava, obletnica
Leon Novak/Lendavainfo
Varis je v lanskem letu praznoval 45. obletnico obstoja.


Obdobje pandemije covida-19 so kljub zahtevnim razmeram na trgih preživeli dobro, podirali so celo dotedanje rekorde v prihodkih. Leto 2021 je bilo zanje z 32 milijoni evrov prihodkov absolutno rekordno.

"So pa bili res veliki izzivi, ker smo bili eno redkih podjetij, kjer smo ves čas delali, zaprti nismo bili niti en dan. Ponosna pa sem tudi na to, da tudi, ko so se zapirale meje s Hrvaško in Madžarsko, nismo imeli nobenih problemov; pravočasno smo vse uredili, da so lahko ljudje prišli na delo ne le iz sosednjih občin, tudi iz sosednjih držav," je povedala Sobočan.

Vojna v Ukrajini je prinesla energetsko krizo, ki pa Varisa ni tako prizadela, saj imajo svoje sončne celice. Povzročila jim je težave pri dobavah, a so naredili zaloge za tiste materiale, za katere so lahko. "Prilagodili smo se. In to je odgovor na vprašanje, zakaj smo med vodilnimi," je pojasnila Sobočan. Po njenih besedah se še ni zgodilo, da bi njihove kopalnice zamujale na gradbišče ali bile necelovite.

sabina-sobočan, varis, lendava
Nataša Juhnov
Cilje podjetja je predstavila direktorica Sabina Sobočan.


V Varisu so zelo pozorni na ogljični odtis, ki ga želijo pri svojem delovanju še zmanjšati. Že zdaj pri izdelavi kopalnic porabljajo trajnostne, okolju, zaposlenim in uporabnikom prijazne materiale. Med njimi je zeleni beton, kot ga imenujejo, ker vsebuje okolju prijaznejše materiale. Podjetje ima tudi raziskovalni oddelek, kjer po besedah Sobočan pravkar razvijajo nov beton z novimi materiali.

Prav na področju trajnosti so si zastavili visoke cilje. "Želimo postati soustvarjalec modularne gradnje in vodilni na področju trajnostnih gotovih kopalnic. Čez deset let bi radi bili multinacionalka, ki bo definirala trajnostno gradnjo," je še povedala Sobočan.

podjetja poslovanje varis lendava