vestnik

V veljavo stopa novela Zakona o pravilih cestnega prometa, ki ureja tudi področje e-skirojev

Vestnik, 10. 8. 2021
Shutterstock
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Novela Zakona o pravilih cestnega prometa, ki bo stopila v veljavo jutri, 11. avgusta, ureja tudi področje e-skirojev in ostalih lahkih motornih vozil, ureditev tega področja pa je nujna zaradi večje varnosti vseh udeležencev v prometu, so zapisali pri Agenciji Republike Slovenije za varnost prometa.

E-skiroji prispevajo k trajnostni mobilnosti, vendar so lahko ob neupoštevanju pravil tudi nevarni. Novela Zakona o pravilih cestnega prometa zato določa nekaj novosti, ki jih je pri vožnji z e-skiroji potrebno upoštevati. 

Do 18. leta je čelada obvezna za vse, uporaba je sicer priporočena tudi po 18. letu, tako kot za kolesarje. Vozniki skirojev morajo skladno z novelo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, lahko uporabniki e-skirojev vozijo ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje do 50 kilometrov na uro. Novela prav tako določa, da mora biti na zadnji strani lahkega motornega vozila nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumen ali oranžen bočni odsevnik. 

zakon-o-cestnih-predpisih e-skiroji