vestnik

V Veržeju razglasili najboljšo prleško tünko

M. S., 26. 9. 2023
Zavod Marianum Veržej
Prleška tünka 2023.
Aktualno

Med sedmimi vzorci le minimalne razlike.

Prleška tünka velja za enega izmed najbolj prepoznavnih kulinaričnih izdelkov v Prlekiji, ponaša se tudi z evropsko zaščito geografske označbe. Nosilec zaščite je Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot, ki je letos v sodelovanju z organizatorji Miholovega sejma pripravilo že peto ocenjevanje prleške tünke in mesa iz zaseke.

Ocenjevalno komisijo so sestavljale predsednica Irena Kos iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda (KGZ) Celje ter članici Slavica Strelec iz KGZ Ptuj in Ivanka Donko. Ocenile so sedem vzorcev mesa iz zaseke, razlike med njimi so bile minimalne z manjšimi napakami, ki se lahko v tehnološkem procesu odpravijo. Komisija je med napakami pri mesu navedla suhost, drobljivost izdelka, rahlo presoljenost, prisotnost rahle žarkosti, izstopajoč vonj po dimu, neizkrvavljenost, medtem ko so bile vse zaseke zelo dobre. Ocenjevanje je bilo razdeljeno na dve kategorij, v eni so bili tržni proizvajalci, v drugi ljubiteljski izdelovalci prleške tünke. Priznanja sta podelila predsednik društva Slavko Petovar in župan Občine Veržej Drago Legen.

tunka
Zavod Marianum Veržej
Komisija je vsem, ki so oddali vzorec, čestitala, saj je v vseh primerih šlo za vrhunski kulinarični izdelek. FOTO Zavod Marianum Veržej

V kategoriji necertificiranih izdelovalcev mesa iz zaseke oziroma prleške tünke so bili ocenjeni štirje vzorci. Bronasto priznanje je prejel Jože Rautar iz Veržeja, srebrno priznanje Zvonko Poštrak iz Veržeja, zlato priznanje pa sta prejela Kodila d.o.o. iz Markišavec in Evgen Velikonja iz Veržeja. Med certificiranimi proizvajalci prleške tünke so ocenili tri izdelke. Bronastega priznanja letos niso podelili, sta pa srebrni priznanji prejela Kmetija Marjana Koroša iz Križevec pri Ljutomeru in Kmetija Daniela Vargazona s Cvena. Zlato priznanje je prejela Panvita MIR d.d. Gornja Radgona.

prleška-tünka, zavod-marianum-veržej, miholov-sejem, veržej
Zavod Marianum Veržej
Prleška tünka 2023.

Absolutni zmagovalec Evgen Velikonja 

Komisija je pri absolutnih ocenah odločila, da je tretjo najvišjo oceno dosegla tünka proizvajalca Panvita MIR z oceno 19 točk, druga najvišja ocena pa je pripadla proizvajalcu Kodila iz Markišavec z oceno 19,50 točke. Najvišjo oceno na letošnjem ocenjevanju prleške tünke in s tem naziv naj... tünke 2023 je s svojim izdelkom dosegel Evgen Velikonja iz Veržeja z maksimalno oceno 20 točk.

prleška-tünka veržej tekmovanje zavod-marianum-veržej