vestnik

V Veržeju višje cene vrtca, na eni od ulic bodo umirili promet

I. B., 16. 8. 2023
Ines Baler
V ulici, ki vodi do vrtca, šole, Marijanišča in bivalne enote Doma Lukavci, bodo umirili promet.
Aktualno

Kaj so občinski svetniki obravnavali na zadnji redni seji?

Veržejski občinski svetniki so potrdili novo ekonomsko ceno programov predšolske vzgoje. S prvim septembrom bo ekonomska cena vrtca za otroke v starostni skupini od enega do treh let znašala 590,09 evrov, v starostni skupini od treh do šestih let 464,93 let. V šolskem letu 2023/2024 bo vrtec obiskovalo 68 otrok, razdeljeni bodo v štiri oddelke. V prvo starostno obdobje je vpisanih 26 otrok, v drugo 42, zavod pa je zaradi predvidevanj, da še bo potreba po vpisu otrok, zaprosil za povečan normativ. Občinski svet je tako podal soglasje, da se v vseh skupinah število poveča za dva otroka. Soglašal je tudi s sistematizacijo delovnih mest. 



Prav tako so svetniki potrdili predlog o umirjanju prometa na Puščenjakovi ulici v Veržeju. Kot je bilo zapisano v predlogu, ki sta ga na občino posredovala Osnovna šola Veržej in Zavod Marianum, v zadnjih letih opažajo, da se je na omenjeni ulici zelo povečala prometna obremenitev ulice. Ta vodi k vrtcu, šoli, bivalni enoti Doma Lukavci in Marijanišču. »Ulica je ozka in ravna, kar še povečuje možnost prekoračitev hitrosti, ki jo kar pogosto opažamo tako pri dostavnih vozilih, kot žal tudi pri marsikaterem staršu, obiskovalcu ali celo zaposlenem v eni od delovnih enot,« so zapisali. Predlagali so, da se vzpostavi cona 30, naredi talna oznaka in postavi ogledalo za boljšo preglednost na križišču. 

Tudi o poplavah

Župan Drago Legen nam je dejal, da je bilo na seji govora tudi o odpravi posledic poplav. Tako bodo na direkcijo za infrastrukturo naslovili predlog, da se na državni cesti med Veržejem in Dokležovjem poveča prepustnost. »Že leta opozarjamo, naj bi se zgradila kakšna dodatna inundacija ali dodal kakšen prepust, ker je ta cesta bariera za pretok vode dolvodno. Razlika na eni in drugi strani ceste je približno od 60 do 80 centimetrov vode,« je opisal.

krvodajalstvo, srečanje-krvodajalcev-slovenije, minister-bešič-loredan
Aleš Cipot
Drago Legen, župan Občine Veržej.

Direkcijo za vode pa so medtem že opozorili na to, da so na delu novega nasipa v Bunčanih med poplavami zaznali pronicanje vode. »Obljubili so, da bodo zadevo strokovno pregledali in potem ukrepali,« tako Legen. V veržejski občini so imeli v času nedavnih poplav največ težav z zalednimi vodami, ki so zalivale kleti in gospodarske objekte. Gasilci so prečrpali ogromne količine vode v Bunčanih in Veržeju in s tem vzdrževali nivo podtalnice, da so se izognili dodatnim težavam. Sicer pa je župan dejal še, da bi bilo treba tam, kjer sta prepusta skozi nasip ob Muri, popraviti žabjo zaklopko, da voda ne bi iztekala v naselje.

občina-veržej seja-občinskega-sveta