vestnik

V vrtce v ponedeljek polovica otrok, kljub preklicu epidemije v šole ne bodo šli vsi

Vestnik, 15. 5. 2020
Nataša Juhnov
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je danes potrdila, da vsi ukrepi na področju šolstva, ki so bili sprejeti pred preklicem epidemije, še naprej ostajajo v veljavi.
Aktualno

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je danes potrdila, da vsi ukrepi na področju šolstva, ki so bili sprejeti pred preklicem epidemije, še naprej ostajajo v veljavi.

Tako se s ponedeljkom ponovno odpirajo vsi vrtci, osnovne šole za učence od 1. do 3. razreda, kar predstavlja 34,4 odstotkov vseh sodelujočih, šole s prilagojenim programom, srednje šole za dijake zaključnih letnikov in za dijake od 1. do 3. letnika, ki jim šole zagotavljajo dodatno učno pomoč. 18. maja so lahko spet odprte glasbene šole, zavodi za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, odpirajo pa se tudi vrata univerz in visokošolskih zavodov ter študentskih in dijaških domov. 25. maja pa se bodo v šolske klopi vrnili še učenci 9. razredov, kar predstavlja okrog 10 odstotkov osnovnošolskih šolarjev, in učenci, ki potrebujejo prilagojene oblike učenja. Za vse ostale skupine učencev in dijakov se nadaljuje izobraževanje na daljavo. 

Kustečeva je še napovedala, da bodo vsi pristojni budno spremljali učinke odpiranja vrat vzgojno-izobraževalnih zavodov. "Verjamem, da se bomo vsi na morebitne težave odzivali profesionalno in odgovorno, predvsem pa z razumevanjem, potrpežljivostjo in strpnostjo," tako ministrica. Poudarila je, da ker nevarnost za širjenje okužb še vedno obstaja, je treba upoštevati preventivne ukrepe, vsi ukrepi in odločitve pa ostajajo v veljavi kljub preklicu epidemije, ker je to v dani situaciji še vedno najbolj varno. 

Simona Kustec
STA
Simona Kustec.

V vrtce se bo v ponedeljek vrnila okrog polovica vseh vrtčevskih otrok v Sloveniji, v prve tri razrede osnovne šole pa se vračajo vsi učenci, ker je šolanje obvezno. Tisti, ki bodo ostali doma, pa bodo morali imeti ustrezna opravičila. Doma bodo ostali tudi otroci, ki se v slovenskih šolah izobražujejo iz sosednjih držav. 

Ministrica je še povedala, da če bo koronavirus izginil in ga po kakšnem čudežu v jeseni ne bo več, se bodo v novo šolsko leto normalno vrnili vsi učenci in dijaki. Za primer, da temu ne bo tako, pa pristojne skupine v teh dneh že pripravljajo priporočila in navodila o tem, kako bi lahko pouk v jeseni potekal. 

koronavirus šolstvo ukrepi simona-kustec