vestnik

V Vrtcu Turnišče so spoznavali astronomijo

Vestnik.si, 7. 7. 2023
Vrtec Turnišče
V Vrtcu Turnišče so spoznavali astronomijo.
Aktualno

Vrtec Turnišče je v okviru mednarodnega programa Erasmus+ tri leta sodeloval v projektu Astronomija v vrtcu. Z njimi je kot partner sodeloval Dječji vrtić Cvrčak iz Čakovca, enota Stonoga Novo Selo Rok, v projekt pa so bili vključeni tudi zunanji strokovnjaki s področja jezika in astronomije.

Kot je povedala pomočnica ravnateljice Milena Raščan se lahko z osnovnimi informacijami in osnovami astronomije seznanijo in srečajo že predšolski otroci. Začetno naravoslovje je otrokovo prvo vodeno opazovanje narave. "Otrok začne spoznavati in usvajati pojme ter razumevati nekatere naravne pojave preko lastnih izkušenj. Otroci so veliki raziskovalci. Z ustreznimi pristopi jim lahko že od malih nog stopamo nasproti. In prav astronomija je lahko zelo dobra vsebina za spodbujanje njihove domišljije, veselja do znanosti in pripadnosti človeštvu," je dodala. Cilji, ki so si jih v projektu zastavili, so vrtec vodili skozi raziskovanje in razvijanje naravoslovnega mišljenja, zmožnosti zaznavanja in reševanja problemov. 

vrtec-turnišče, astronomija
Vrtec Turnišče
V Vrtcu Turnišče so spoznavali astronomijo.

Vrtčevski otroci iz Turnišča so skupaj z vrstniki in strokovnimi delavci iz partnerskega vrtca skozi vsebine potovali od planeta Zemlja do Osončja. "Opazovali smo vreme, spoznavali vremenske simbole, letne čase. V neskončnem vesolju smo spoznavali planete, izdelovali modele sončnega sistema, z upoštevanjem velikosti planetov in oddaljenosti d sonca. Na konkretnem nivoju smo izvajali preproste eksperimente gravitacije, kraterje na luni in preizkušali sile privlačnosti – magnetizem. Nepozabno doživetje je bil ogled napihljivega, mobilnega planetarija Odiseja, ki je bil postavljen v telovadnici OŠ Turnišče," je pojasnila Raščanova. 

vrtec-turnišče, astronomija
Vrtec Turnišče
V Vrtcu Turnišče so spoznavali astronomijo.

Udeleženci projekta so aktivno sodelovali v mobilnostih tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, si izmenjevali izkušnje, navezovali stike, razvijali socialne in komunikacijske veščine in krepili digitalno pismenost, otroci pa so imeli možnost spoznavati tuji jezik. V projektu so z vrtcema sodelovali Bojan Jandrašič, Marko Gosak, člani astronomskega društva Vega iz Čakovca, Korado Korlević in Anton Ivanič, ki so otrokom približali znanje astronomije. "Preko lastnih izkušenj in aktivnega učenja smo skupaj prihajali do novih spoznanj, ki so temelj za kasnejši trajnostni razvoj," tako Milena Raščan, ki še pravi, da so skupaj iskali poti, kako otroku na določeni razvojni stopnji na čim bolj razumljiv in hkrati strokoven način približati vsebine, s katerimi so želeli doseči zastavljene cilje. Skozi cilj so se tako strokovno izpopolnjevali, izobraževali, opravili tečaj hrvaškega jezika z Ivo Nemec in usvajali znanja o dramski igri. Člani Mavričnega gledališča vrtca Turnišče so otrokom in širši javnosti uprizorili gibalno-plesno predstavo Kometek raketek in Sončeva darila. 

vrtec-turnišče, astronomija
Vrtec Turnišče
V Vrtcu Turnišče so spoznavali astronomijo.

Raščanova je še navedla, da so v času zadnje, četrte mobilnosti organizirali Tržnico dobre prakse. Predstavniki vrtcev pri osnovnih šolah Mavrica Odranci, Črenšovci, Velika Polana, Kobilje, Jurček Gornji Petrovci, omenjenega partnerskega vrtca in vrtca Turnišče so skozi sliko in besedo predstavili primere dobre prakse na temo Astronomija v vrtcu. Na tržnici so z izdelki in likovnimi deli na temo Astronomija sodelovali otroci in strokovne delavke Vrtca Murska Sobota, enoti Ringaraja in Gozdiček. "Zaposleni vrtca in posamezniki znotraj zavoda smo skupaj z otroki in partnerji z izvajanimi  dejavnostmi Astronomija v vrtcu  prispevali bogate izkušnje, ki temeljijo na opazovanju, raziskovanju, eksperimentiranju, odkrivanju, reševanju problemov na podlagi obstoječih virov in literature primerne za otroke v predšolskem obdobju," je sklenila Milena Raščan. 

vrtec turnišče, astronomija
Vrtec Turnišče
V Vrtcu Turnišče so spoznavali astronomijo.

vrtec-turnišče, astronomija
Vrtec Turnišče
V Vrtcu Turnišče so spoznavali astronomijo.

vrtec-turnišče erasmus-projekt astronomija-v-vrtcu