vestnik

V začetku maja tudi v Pomurju dobrodelna kolesarska dirka

Vestnik.si, 28. 4. 2023
Vid Ponikvar
Dobrodelno okrog Slovenije.
Aktualno

Pridružite se ji lahko tudi vi.

Zveza društev diabetikov Slovenije (ZDDS) je tudi letos pripravila vseslovensko kampanjo Darujem kilometre, s katero ozaveščajo o sladkorni bolezni. Potekala bo do svetovnega dne sladkorne bolezni, ki je 14. novembra, do takrat pa želijo z zbranimi kilometri priti vse do Lune. Do tja jih loči še nekaj več kot 140 tisoč kilometrov. Zveza se je letos povezala z akcijo Dobrodelno okrog Slovenije, v sklopu katere bo 26 kolesarjev v petih dneh skupaj zbralo 31.850 kilometrov. Za najmlajše iz socialno ogroženih družin bodo tudi zbirali sredstva za otroška kolesa. 

Kampanje letos poteka petič, v ZDDS pa želijo osebe s sladkorno boleznijo in njihove bližnje spodbuditi k aktivnemu življenjskemu slogu. Sladkorno bolezen ima v Sloveniji po podatkih NIJZ namreč vsak deseti Slovenec. 

Projekt Dobrodelno okrog Slovenije bo letos potekal med 2. in 6. majem. Kolesar Damir Zupi bo v družbi 25 kolesarskih navdušencev prekolesaril Slovenijo, med njimi bosta tudi ambasadorja kampanje Darujem kilometre Urban Kravos in Aljaž Bratkovič, ki živita s sladkorno boleznijo. Vsak bo prekolesaril 1225 kilometrov in ob tem zbiral finančna sredstva za nakup koles za otroke.

dobrodelno okrog slovenije, trasa
Dos
Trasa projekta Dobrodelno okrog Slovenije.

V Pomurju bosta potekala dela četrte in pete etapa. Četrta se bo začela v Velenju in nadaljevala skozi Slovenj Gradec, Prevalje, Vuzenico, Maribor, Kungoto, Gornjo Radgono, Dobrovnik in se bo zaključila v Murski Soboti. V prekmurski prestolnici bo potem začetek zadnje etape, ko bo kolesarje pot vodila skozi Lendavo, Ljutomer, Ormož, Ptuj, Rogaško Slatino, Podčetrtek, Brežice, njihov cilj pa bo v Novem mestu. 

Kako lahko sodelujete pri zbiranju kilometrov? 

Med 2. in 6. junijem se lahko pridružite kolesarjem na popotovanju okrog Slovenije, nato pa vse do 14. novembra s hojo, tekom in kolesarjenjem po izbranih poteh. Svoj podvig lahko objavite na facebooku in instagramu in pripišete #DarujemKilometre, lahko pa jih vpišete tudi v obrazec na spletni strani www.diabetes-zveza.si. Za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin pa lahko posamezniki donirate sredstva z geslom ZAkolo5 na 1919 ali izvedete nakazilo na račun Slovenske Karitas. 

darujem-kilometre kolesarjenje