vestnik

V začetku novega leta bomo lahko na nebu opazovali nebesni pojav

STA, Vestnik.si, 30. 12. 2023
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V noči s srede na četrtek bomo lahko na nebu opazovali vsakoletni meteorski roj Kvadrantidov.

Kvadrantidi se pojavljajo v začetku januarja, svoj vrhunec pa dosežejo v noči od 3. do 4. januarja. Ime roja, katerega radiant je v ozvezdju Volarja, izvira iz nekdanjega ozvezdja Quadrans Muralis, ki ga ne obravnavajo več kot ozvezdje. Izvorni komet je po dosedanjih ugotovitvah 2003 EH.  Opazovalni pogoji ob prvem meteorskem roju v letu 2024 zaradi svetlega prvega krajca lune sicer ne bodo najbolj ugodni, poleg tega je glede na sedanje vremenske napovedi ponekod pričakovati oblačno vreme.

Za Kvadrantide je značilno veliko število utrinkov. V povprečju je na temni lokaciji vidnih 110 utrinkov na uro, ob vrhuncu pa glede na navedbe v Wikipedii do 200. Po pogostosti utrinkov je ta meteorski roj drugi, več jih imajo le Geminidi, ki se pojavljajo decembra. Povprečna hitrost utrinkov v meteorskem roju Kvadrantidov je okoli 41 kilometrov na sekundo.

Leto 2024, ki bo prestopno, sicer glede na napovedi ne bo postreglo s številnimi zanimivimi nebesnimi pojavi. 18. septembra bo iz Srednje Evrope viden delni lunin mrk, oktobra pa bo mimo Zemlje letel komet C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal vodja Dunajskega astronomskega združenja (WAA) Alexander Pikhard. Ta komet so odkrili januarja letos, 13. oktobra prihodnje leto pa bo na razdalji 70 milijonov kilometrov letel mimo Zemlje. Soncu se bo najbolj približal 28. septembra 2024, okoli tega datuma pa bo jasno, ali bo njegov rep mogoče z Zemlje videti s prostim očesom, še poroča APA.

vesolje sta meteorski-roj