vestnik

V začetku oktobra volitve v organe KGZS

D. N., 26. 8. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Rok za vlaganje kandidatur je 7. oziroma 11. september, volitve bodo 2. oziroma 6. oktobra.

Z 11. avgustom so začela teči volilna opravila in zbiranje kandidatur za volitve v organe Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Te bodo v prvi volilni skupini v nedeljo, 6. oktobra, od 7. do 19. ure, v drugi volilni skupini pa že v sredo, 2. oktobra, med 9. in 17. uro. V svet KGZS se iz prve volilne skupine iz skupno trinajstih volilnih oziroma območnih enot voli 44 članov sveta, od tega iz 13. volilne enote Murska Sobota štirje člani za območje vseh 27 pomurskih občin. Iz druge volilne skupine se v posamezni volilni enoti v svet KGZS voli en član. V svete trinajstih območnih enot KGZS se iz prve in druge volilne skupine skupno izvoli 139 članov, v območni enoti Murska Sobota se voli deset članov iz prve volilne skupine in en član iz druge volilne skupine. 



Kandidature se lahko vlagajo od dneva razpisa volitev do dneva, ki je določen kot zadnji rok za vložitev kandidature – za pravne osebe je to 7. september do polnoči, za fizične osebe pa 11. september do polnoči. Priporočeno je, da se to stori na predpisanih obrazcih, dostopnih na spletni strani KGZS. Pri zbornici opozarjajo še, da mora vloga prispeti na njihov sedež do določenega datuma in ure, ne velja torej poštni žig. 

Najkasneje 14. septembra (za pravne osebe) oziroma 18. septembra (za fizične osebe) bo volilna komisija KGZS, ki bo pregledala vložene kandidature, objavila razglas potrjenih kandidatnih list oziroma kandidatur po vrstnem redu, ki bo določen z žrebom. Volilni imeniki bodo na podlagi sklepa o razgrnitvi volilnih imenikov KGZS za fizične in pravne osebe članice zbornice za območje trinajstih volilnih enot KGZS za izvedbo volitev v svet KGZS in svete območnih enot KGZS v letu 2024 razgrnjeni 23. avgusta, v njih pa bodo zainteresirane osebe lahko pogledale in preverile svoje članstvo. Za območno enoto KGZS Murska Sobota bo volilni imenik razgrnjen v tajništvu Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota, v celoti pa se bo volilni imenik za vse območne enote razgrnil tudi na sedežu KGZS v Ljubljani. 

kmetijstvo volitve kgzs