vestnik

V ZD Gornja Radgona ponoči delajo zunanji zdravniki

Vestnik.si, 22. 2. 2024
Bernarda B. Peček
Zdravstveni dom Gornja Radgona.
Aktualno

Župani predlogu, da zdravnika ponoči ne bi bilo v prostorih zdravstvenega doma, niso naklonjeni, ministrstvo se o tem še ni izreklo.

Stavka zdravnikov je v Pomurju najbolj okrnila delo v zdravstvenem domu Gornja Radgona. Tu je večina zdravnikov družinske medicine umaknila soglasja za nadurno delo, prav tako ne izvajajo storitev na daljavo, ampak morajo bolniki osebno priti  v ambulanto, kjer pa potem prejmejo vse storitve.

Delo po stavkovnih pravilih ter omejitvah poteka tudi v specialističnih ambulantah. To pomeni, da se ne izvaja preventivna dejavnost, pacienti pa morajo za storitev prav tako osebno obiskati ambulanto.



S težavami pri organizaciji dela zaradi stavke je vodstvo javnega zavoda že seznanilo župane občin ustanoviteljic ZD Gornja Radgona, prav tako s predlogom, da v nočnem času v prostorih zdravstvenega doma ne bi bilo več zdravnika. Z ukinitvijo dela zdravnikov v nočnem času bi namreč lahko zagotovili njihovo delo v dopoldanskem času. Zdaj  nočno delo uspejo zagotavljati v 90 odstotkih s pogodbenimi izvajalci, torej z zdravniki iz drugih zasebnih in javnih zdravstvenih ustanov.

Župani predlogu niso naklonjeni, stališče ministrstva za zdravje, katerega so prav tako seznanili s težavami zaradi stavke, pa v ZD Gornja Radgona pričakujejo do konca februarja. 

stavka-zdravnikov zd-gornja-radgona težave