vestnik

(RADENCI) Kdo si bo zagotovil večino: župan Roman Leljak ali opozicija? Tesno bo.

Rok Šavel, 7. 1. 2024
Vanesa Jaušovec
Bodo Radenci ostali politično razdeljeni na pol?
Aktualno

Volišča so se zaprla in glasovi so prešteti, a na uradne rezultate in natančno razdelitev mandatov bo treba še počakati. Ni izključen nov pat položaj v občinskem svetu.

Po odstopu večine članov občinskega sveta je imelo danes dobrih 4300 občanov radenske občine pravico, da izvoli nov občinski svet. Trinajst volišč v dveh volilnih enotah (Radenci in Kapela) se je odprlo ob 7. uri, zaprla so se ob 19. uri. Kot je za Vestnik dejal predsednik občinske volilne komisije Zlatko Herceg, je bila udeležba 61,64-odstotna, kar je manj, kot na rednih lokalnih volitvah leta 2022, ko so v radenski občini izmerili eno najvišjih udeležb na državni ravni, saj je glas oddalo več kot 71-odstotkov občanov.

Prvi neuradni in delni rezultati današnjih predčasnih volitev kažejo, da je velika zmagovalka volitev županova Lista Romana Leljaka,  ki je skupno gledano (v obeh volilnih enotah) prejela več kot 43 odstotkov glasov. Druga je bila Neodvisna lista, ki je prejela dobrih 18 odstotkov glasov, tik za njo pa Gibanje Svoboda s slabimi osemanjstimi odstotki. V igri za osvojitev mandata v občinskem svetu sta še SDS (dobrih 6 odstotkov glasov) in SD (dobrih 5 odstotkov glasov). Za pridobitev večine v 16-članskem občinskem svetu Leljak, pa seveda tudi nasprotna stran, potrebuje 9 mandatov. Glede na to, da so se glasovi njegove dosedanje koalicije (SDS, NSi) tokrat v veliki meri skoncentrirali na njegovo listo, bo šlo na zelo tesno. Možnost ponovitve na pol razklanega občinskega sveta, kar bi pomenilo, da predčasne volitve niso rešile ničesar, ni tako nemogoč scenarij.

Brez pomoči državne volilne komisije


Izračuni bodo trajali še pozno v noč, saj občinska volilna komisija nima podpore Državne volilne komisije (DVK), katero so zaprosili za pomoč pri uporabi njihove informacijske tehnologije za avtomatski izračun mandatov. Kot pravi Herceg, so jih na DVK zavrnili, saj da bi to bilo "nesorazmerno z njihovimi stroški". Občinska volilna komisija bo ob tem zjutraj prejela še glasovnice, prejete po pošti. Za glasovanje po pošti se je namreč prijavilo 25 oseb, kar bi lahko vplivalo na izid volitev. Končni rezultati bodo tako znani šele v ponedeljek zvečer.

predčasne-volitve radenci rezultati roman-leljak občina-radenci