vestnik

Vam je poplavilo vozilo? Ne zaganjajte motorja, na servis naj ga odpelje vleka

Vestnik.si, 10. 8. 2023
Niko Časar
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Tudi na videz posušeno vozilo naj bo na pregled v delavnico pripeljano z vleko.

Ključno priporočilo AMZS strokovnjakov glede zalitih vozil je: ne zaganjajte motorja, ampak pokličite vleko, da vozilo odpelje v preverjeno servisno delavnico, kjer bodo serviserji zmočene dele vozila razstavili in preverili, katere komponente je voda poškodovala. Tudi na videz posušeno vozilo naj bo na pregled v delavnico pripeljano z vleko.

"Če vozilo ni bilo povsem zalito, ga je treba z vleko odpeljati v preverjeno servisno delavnico, da bodo serviserji zmočene dele razstavili in preverili, katere komponente je voda poškodovala. Tudi na videz posušeno vozilo naj bo na pregled v delavnico pripeljano z vleko. Poplavna voda namreč lahko, poleg blata, prinese še drugo umazanijo, tudi fekalne odplake, ki so praviloma kisle in zato do sestavnih delov vozil zelo agresivne," je povedal vodja AMZS servisne dejavnosti Jurij Kočar.

poplave, spodnje-krapje
Jure Kljajić
Če vozilo ni bilo povsem zalito, ga je treba z vleko odpeljati v preverjeno servisno delavnico, da bodo serviserji zmočene dele razstavili in preverili, katere komponente je voda poškodovala.

Kdaj se popravilo ne izplača? 

Popravilo se ne izplača pri vozilih, v katera je voda vdrla v potniško kabino in je bil večji del motornega dela pod vodo, saj je povzročena škoda največkrat nepopravljiva. Četudi pri takem vozilu še uspemo zagnati motor in navidezno brezhibno deluje, se posledicam v obliki različnih okvar zaradi zalitja, ki bodo v prihodnje sledile, skorajda ne moremo izogniti.

Kako pa je z električnimi avtomobili? 

Glede električnih vozil je Kočar pojasnil, da so visokonapetostni sklopi električnih vozil pred vdori vode dobro zaščiteni in se samodejno izklapljajo že ob izključitvi vozila. Pogonska baterija nima potenciala proti zemlji in zato za zdravje in življenja ljudi ni nevarna. Glede drugih delov poplavljenih električnih vozil pa velja enako kot pri vozilih s termičnimi motorji. »Če je vozilo še poplavljeno, upoštevajte navodila pristojnih. Počakajte, da se voda umakne, in nato pokličite vleko,« je še izpostavil. 

poplave amzs poplavljeno-vozilo servis