vestnik

(VANEČA) Kako s parkirišča do pokopališča?

I. B., 13. 11. 2021
Ines Baler
Med pokopališčem in parkiriščem pred naseljem Vaneča označenega prehoda za pešce ni, saj za to ni izpolnjenih več pogojev. Lahko pa puconska občina ponovno preveri število pešcev in direkciji za infrastrukturo predlaga ureditev prehoda.
Aktualno

Pogoji za ureditev prehoda za pešce pri pokopališču niso izpolnjen. Med drugim je vprašljivo število pešcev v konični uri.

Pred naseljem Vaneča iz smeri Murske Sobote stoji tamkajšnje pokopališče in čez cesto je urejeno parkirišče. Na naše uredništvo so se obrnili bralci, ki jih je začudilo, da med parkiriščem in pokopališčem ni urejenega prehoda za pešce, cesto pa da je nevarno prečkati predvsem takrat, ko je promet najbolj frekventen. Ker gre za državno cesto Petrovci–Martjanci, smo se z vprašanjem obrnili na direkcijo za infrastrukturo, kjer so pojasnili, da morajo biti za označitev samostojnega prehoda na državnih cestah zunaj naselja in izven območja križišča, skladno z zakonodajo, pravili, tehničnimi specifikacijami in standardi, izpolnjeni določeni pogoji.

V primeru omenjene lokacije zahtevani pogoji niso izpolnjeni, med njimi je denimo vprašljivo število pešcev v konični uri, ni urejenega pločnika oziroma ustreznih površin za pešce na vplivnem območju in ustrezne cestne razsvetljave. V direkciji za infrastrukturo so še pojasnili, da zakon o pravilih cestnega prometa dovoljuje, da sme pešec prečkati vozišče zunaj območja prehoda za pešce na delu vozišča, kjer je prekinjena ločilna črta med prometnima pasovoma. Tako je tudi v tem primeru.

vaneča, pokopališče
Ines Baler
Med pokopališčem in parkiriščem pred naseljem Vaneča označenega prehoda za pešce ni, saj za to ni izpolnjenih več pogojev. Lahko pa puconska občina ponovno preveri število pešcev in direkciji za infrastrukturo predlaga ureditev prehoda.

Direkcija zaenkrat na tem odseku nima predvidenih ureditev, pravi pa, da lahko Občina Puconci po preveritvi podatkov o številu pešcev na tem delu ceste ter ostalih kriterijev predlaga direkciji ureditev prehoda, pločnikov in cestne razsvetljave. Če se projekt izkaže za upravičenega, bo direkcija predlagala njegovo uvrstitev v proračun za naslednja proračunska obdobja.

Bo pa direkcija na pobudo puconske občine uredila prehod za pešce na območju obstoječih avtobusnih postajališč v naselju Vaneča. V sklopu ureditve postajališč in prehoda bodo urejeni tudi manjkajoči pločniki do začetka naselja, vključno s cestno razsvetljavo in odvodnjavanjem. »Prav tako bo na vstopu v naselje urejen prometni otok z namenom umiritve hitrosti pri vstopu v naselje. Direkcija je že naročila izdelavo projektne dokumentacije, ki bo izdelana in recenzirana predvidoma v letu 2022,« so na direkciji še pojasnili za Vestnik in dodali, da je treba pred izvedbo skleniti sporazum o sofinanciranju med direkcijo in občino, nato sledijo odkupi potrebnih zemljišč, gradnja pa se načrtuje v letih 2022 oziroma 2023.

Zakon o pravilih cestnega prometa dovoljuje, da sme pešec prečkati vozišče zunaj območja prehoda za pešce na delu vozišča, kjer je prekinjena ločilna črta med prometnima pasovoma.

vaneča prehod-za-pešce pokopališče