vestnik

(VARNO POLETJE) Počitniška brezskrbnost v prometu je lahko usodna

A. B., 16. 7. 2024
Bobo
V poletnih mesecih se pričakuje povečana gostota prometa.
Aktualno

Pot dobro organizirajte in načrtujte, preverite delovanje vašega vozila.

Agencija za varnost prometa (AVP) je ob začetku poletnih počitnic začela nacionalno preventivno akcijo Varno v poletje. V poletnih mesecih, za katere so značilni povečana gostota prometa, visoke temperature, zastoji in spremembe voznih razmer zaradi morebitnih vročinskih neviht ali toče, ki lahko vplivajo na vozne sposobnosti. Vse to od udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost in defenzivno vožnjo. »Počitniška brezskrbnost se ne sme izražati v prometu, prometna pravila in razmere na cesti je treba dosledno upoštevati,« pravijo v AVP.



Več nesreč ob visokih temperaturah

Kot so navedli, moramo v avtomobilih paziti na najmlajše. »Vedno jih pravilno namestite v otroške zadrževalne sisteme, poskrbite za dosledno pripenjanje. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar, saj lahko hitro pride do toplotnega udara, za kar so še bolj dovzetni otroci, starejši in kronični bolniki,« ponovno svarijo pred nespametnim početjem, ki smo mu v posamičnih primerih še vedno priča vsako poletje. Pri zunanji temperaturi 32 stopinj Celzija je v vozilu po 20 minutah že 49 stopinj, so bili nazorni.

Mednarodne raziskave kažejo, da visoke temperature povečajo tveganje za nesreče. V Italiji so ugotovili, da visoke temperature povečajo tveganje prometne nesreče s smrtnim izidom ali poškodbami za 12 odstotkov v primerjavi z običajnimi temperaturami. V Združenih državah Amerike so preučevali razmerje med vročinskimi valovi in številom prometnih nesreč s smrtnim izidom: v dneh med vročinskim valom so ugotovili povečanje števila smrtnih nesreč za 3,4 odstotka, so navedli v AVP.

Naredite si načrt, menjujte se za volanom

Pot dobro organizirajte in načrtujte, preverite delovanje vašega vozila, za kar lahko poskrbite s preventivnim pregledom v servisni delavnici. Preverite stanje na cestah in morebitne cestne zapore. Naredite si načrt potovanja in preverite veljavnost dokumentov, svetujejo v AVP.

Prtljaga naj bo v vozilo zložena pravilno in varno pritrjena, težji kosi naj bodo na dnu, za zadnjo klopjo. »Prtljago je treba ustrezno pritrditi oziroma zavarovati, da ob morebitnem trku ne poleti z mesta. Naletna teža mobilnega telefona, ki tehta 200 gramov, je pri trku vozila s hitrostjo 50 kilometrov na uro kar od pet do šest kilogramov. Ustrezno pospravljeni predmeti med vožnjo so zato za varnost voznika in potnikov nujni,« poudarjajo strokovnjaki za prometno varnost. Poskrbite še, da ne boste imeli zakritega pogleda skozi okna.

Med daljšo vožnjo naj vozniki poskrbijo za redne postanke, približno na vsaki dve uri. Poskrbite za zadostne količine vode za vse potnike v vozilu. Če je na potovanju več ljudi z veljavnim vozniškim dovoljenjem, naj si vožnjo razdelijo, saj s tem tudi zmanjšajo tveganje za vožnjo pod vplivom utrujenosti ali zaspanosti. 

počitnice promet varno-poletje