vestnik

Varnostna situacija se zaostruje, kandidatom za pomožne policiste pa so se čez noč zahvalili za sodelovanje

Rok Šavel, 27. 10. 2023
Policija
Policija do nadaljnjega ne bo izvajala osnovnih usposabljanj in javnih razpisov za pomožne policiste, čeprav bi jih glede na situacijo zagotovo potrebovala, poleg tega pa je 83 od 830 prvotno prijavljenih kandidatov že prestalo glavnino izbirnega postopka.
Aktualno

Po dolgotrajnem postopku, kjer so kandidati morali večkrat na lastno pest v Ljubljano na različne preizkuse in preglede, so 83 kandidatov za pomožne policiste, med njimi tudi številne Pomurce, ki so čakali na vabilo za pričetek osnovnega usposabljanja, obvestili, da je bilo vse zaman.

V začetku novembra bi morali kandidati za pomožne policiste, ki so uspešno prestali dolgotrajen izbirni postopek, ki je trajal od junija do konca septembra, pričeti z osnovnim usposabljanjem. Po tej zadnji stopnički bi podpisali pogodbeno sodelovanje s policijo in slovesno prisegli pred šefom slovenske policije v Tacnu, kar se je nazadnje zgodilo februarja letos, ko je zvestobo obljubilo 80 novih pomožnih policistov. S tem se je število pomožnih policistov v slovenski policiji povzpelo na čez 700, kar pa je še veliko pod ciljem 1500, kakršnega so si zadali na policiji oziroma resornem ministrstvu za notranje zadeve. Toda 83 kandidatov, ki so po zadnjem razpisu, ki se je iztekel konec letošnjega marca, prijavljenih je bilo kar 830 kandidatov, uspeli prestati izbirni postopek, se bo sedaj lahko obrisalo pod nosom. Namesto vabila so 20. oktobra dobili obvestilo, da se osnovno usposabljanje v letošnjem letu ne bo izvedlo, hkrati pa da do nadaljnjega ne bodo objavljali javnih razpisov za kandidate za pomožne policiste in izvajali osnovnega usposabljanja.

Na ministrstvu za notranje zadeve so se tako 83 ljudem, ki prihajajo iz vseh koncev države, med njimi so tudi Pomurci, brez obrazložitve zahvalili za sodelovanje. To so ljudje, ki so se v zadnjih mesecih večkrat mudili v Ljubljani v okviru postopka, saj so morali ločeno prestati psihološki in zdravstveni pregled, preizkus telesnih zmogljivosti in psihološko testiranje. Nekateri so še mesec dni nazaj imeli informativni razgovor s pristojno komisijo zaradi tetovaž. Pri tem so koristili letne dopuste in svoj prosti čas ter seveda imeli tudi potne stroške.


Razlog so .... poplave


Ravno v obdobju, ko je Slovenija dvignila oceno teroristične ogroženosti na zgodovinsko srednjo raven, število nezakonitih migracij skokovito narašča, vlada pa je ponovno uvedla nadzor na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko, so se tako na ministrstvu praktično čez noč odpovedali pomožnim silam v policiji. Zakaj? Zaradi poplav, kakopak. "Razlog za letošnjo neizvedbo osnovnega usposabljanja pomožnih policistov je v optimiziranju stroškov Policije, v luči nižanja proračunskih sredstev v 2023 in 2024, zaradi izjemnih okoliščin obilnega deževja s poplavami in plazovi v mesecu avgustu 2023, kot posledica zagotovitve zadostnih sredstev za zagotavljanje hitrega in učinkovitega odpravljanja posledic katastrofalnih poplav in nudenja pomoči prizadetemu prebivalstvu," so nam pojasnili v službi za odnose z javnostmi generalne policijske uprave. Pojasnilo o proračunskem rezu je sicer bilo pričakovano, saj pregled predloga sprememb proračuna 2024 in proračuna 2025 kaže, da na ministrstvu za notranje zadeve na postavki Policija prihodnje leto predvidevajo skoraj 48-milijonski rez. Konkretno za pomožno policijo je bilo v dosedanjem načrtu razvojnih programov (NRP) za letos bilo predvidenih več kot štiri milijone evrov, ista višina sredstev pa naj bi bila na voljo tudi prihodnje leto. Predlagani NRP 2024-2027 pa že za prihodnje leto sredstva za pomožno policijo znižuje na 2,9 milijona evrov.

Boštjan Poklukar
Primož Lavre
Notranji minister Boštjan Poklukar se bo v prihodnjem proračunskem letu moral odpovedati sredstvom v višini skoraj 50 miljonov evrov, od tega skoraj 48 milijonov evrov pade ravno na postavko Policije. Proračun ministrstva v letu 2024 bo tako težak dobrih 519 milijonov evrov. Rez pa bo očitno občutilo tudi področje pomožne policije.


Postopek brez stroškov?


V oči pa bode trditev, da policija oziroma ministrstvo dodatnih stroškov s postopkom do "last minute" odločitve, da novih pomožnih policistov ne bodo sprejeli, sploh niso imeli, saj so vse aktivnosti javni uslužbenci izvajali v okviru rednega delovnega časa. "Prav tako za izvedbo nalog niso bila načrtovana dodatna sredstva za materialne stroške, zato ni mogoče govoriti o tem, da so v zvezi z izbirnim postopkom nastali stroški, ki sicer ne bi," so zatrdili za naš portal. Toda kandidati so zdravstvene in psihološke preglede opravljali na zasebnem Inštitutu za medicino in šport, ki je zunanji izvajalec policije. Javni podatki kažejo, da je ministrstvo omenjenemu izvajalcu od junija do danes za izvedbo storitev plačalo več kot 71 tisoč evrov. V zvezi s tem, kakšni so bili stroški pregledov kandidatov za pomožne policiste, kdo jih je pokril in kakšno pogodba ima policija z omenjenim inštitutom, smo policijo in ministrstvo že zaprosili za dodatna pojasnila.

No, 83 kandidatom, ki so se jim zahvalili za sodelovanje, pa sedaj ne preostane nič. Njihov trud, čas in stroški so bili zaman, saj, kot pravijo na policiji, so podali prijave prostovoljno, prav tako je prostovoljno sodelovanje v izbirnem postopku. "Prijava na javno objavo nikomur ne zagotavlja pravice, da bo z njim sklenjena pogodba o osnovnem usposabljanju za delo v pomožni policiji. Te pravice nimajo niti tisti, ki uspešno opravijo izbirni postopek," so poudarili za Vestnik.si

policija pomožni-policisti javni-razpis ministrstvo-za-notranje-zadeve