vestnik

Varstvo otrok v nujnih primerih

A. N. R. R., 16. 3. 2020
Nataša Juhnov
Vrtci danes samevajo, večina staršev pa je za varstvo otrok poskrbela doma.
Aktualno

V nedeljo so z odlokom vlade prepovedali kakršnokoli organizirano varstvo otrok, v nujnih primerih pa morajo za otroško varstvo poskrbeti v lokalni skupnosti. Kako je s tem pri nas?

Občinski štab Civilne zaščite Mestne občine Murska Sobota je sprejel sklep, da bodo za starše iz mestne občine, ki bi varstvo potrebovali, na razpolago prostovoljci iz Vrtca Murska Sobota. Potrebo naj starši javijo na dežurni telefonski številki poveljnika Občinskega štaba Civilne zaščite Mestne občine Murska Sobota Stanislava Wolfa 040 224 877 ali strokovnega sodelavca Boža Boharja 041 773 377.

Kot nam je danes zjutraj povedal ravnatelj Vrtcev Murska Sobota Borut Anželj, večjega povpraševanja po varstvu otrok doslej ni bilo, starši pa so se glede varstva že organizirali v domačem okolju in na domu.

64bc927816ec523c792fb94c6445a799
Nataša Juhnov
Ne poročajo, da bi kje bile potrebe po nujnem varstvu otrok. Starši so v prvih dneh uspeli za nje poskrbeti sami ali so jim na pomoč priskočili sosedje ali sorodniki.

Tudi na območju občine Ljutomer niso zaznali potreb po varstvu otrok v nujnih primerih, nam je povedal Branko Novak, poveljnik Občinskega štaba Civilne zaščite Občine Ljutomer. Starši so sami poskrbeli za varstvo otrok, ali so jim na pomoč priskočili sorodniki in sosedje. "V naših krajih je tako, da še vedno lahko računamo na medsosedsko pomoč. Če se bodo v prihodnje pokazale potrebe, pa bomo ravnali tako, da bomo pomoč skušali zagotoviti glede na potrebe in glede možnosti."

4bd01fba92bcdd5a4a51b81c1a6213e7
Nataša Juhnov
V Občini Kuzma so angažirali petnajst prostovoljcev, ki so pripravljeni nuditi pomoč pri varstvu otroka ali občanom pri oskrbi z živili in nujnimi prevozi.

V Občini Kuzma so dobro pripravljeni, povabilu k sodelovanju se je odzvalo petnajst prostovoljcev, ki bodo pomagali pri varstvu otrok na domu ter občanom pri oskrbi z živili in pri nujnih prevozih, nam je povedal župan Jožef Škalič. Zaenkrat se še nobeden starš ni javil, da bi varstvo za svojega otroka potreboval.

Do preklica bodo od danes zaprti vrtci, osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom, glasbene šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami z izjemo tistih, ki so ustanovljeni za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, srednje šole, višje strokovne šole, domovi za učence, organizacije za izobraževanje odraslih ter univerze in samostojni visokošolski zavodi.

varstvo-otrok koronavirus nujni-primeri