vestnik

Včerajšnji podatki v primerjavi s prejšnjim tednom slabši, policisti zaznavajo več kršitev odlokov

Vestnik, 11. 2. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša je na današnji novinarski konferenci dejala, da se je vlada ob 11. uri sestala na seji vlade. Pripravili bodo odloke za prihodnje ukrepe, predstavili pa jih bodo predvidoma ob 15. uri. 

Včeraj je bilo potrjenih več okužb kot na enak dan pred tednom dni, je poudarila Bratuša in dodala, da ti podatki niso spodbudni. Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je po novih podatkih 563,3, v Pomurju pa 680. Sedemdnevna incidenca na drugi strani pa v pomurski regiji znaša 292, na ravni državi pa 279. Naša regija danes ni več na samem vrhu, ampak zaseda peto mesto med dvanajstimi statističnimi regijami. Tedensko povprečje okužb znaša 837, v bolnišnicah pa se zdravi 828 bolnikov. 

Deana Potza je predstavila ugotovitve inšpekcijskih nadzorov v času med 1. in 7. februarjem. Opravljenih je bilo 3762 nadzorov, izrečenih pa 29 prekrškovnih sankcij, 352 opozoril in 128 upravnih postopkov. Od tega je zdravstveni inšpektorat opravil 1084 nadzorov, izrekel 16 prekrškovnih sankcij, 112 opozoril in 6 upravnih ukrepov. V gostinski dejavnosti so izrekli 14 prekrškovnih sankcij in 15 opozoril, na področju drugih storitvenih dejavnosti pa dve prekrškovni sankciji, 39 opozoril ter ena odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti. 

deana-potza, zdravstven-inšpektorica
STA
Deana Potza, zdravstveni inšpektorat

Inšpektorji večjih nepravilnosti niso ugotovili tudi pri nadzoru nad izvajanjem testiranja in cepljenja. So pa zaznali nekaj posameznikov, ki se niso želeli udeležiti testiranja. Zoper te posameznike bo v primeru ugotovitve kršitve zakona o nalezljivih boleznih uveden prekrškovni postopek. Zdravstveni inšpektorat je na mestih cepljenja opravil še 17 nadzorov, pri 14 izvajalcih je cepljenje potekalo v skladu s strategijo, pri enem so ugotovili cepljenje posameznikov, ki ne sodijo v prednostne skupine, dva postopka pa sta v teku. 

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je povedal, da so policisti med 4. in 10. februarjem opravili nadzore na 15.331 krajih. Na dan v povprečju 2190 nadzorov. Izrekli so 1608 ukrepov, kar je dobrih šest odstotkov več kot minuli teden. V večini primerov je šlo za kršitev odlokov o prehajanju meje ali odloka o omejitvi gibanja. 

Vlada bo sprejela nove odloke o omejitvi gibanja in določitvi pogojev za vstop v Slovenijo. Pečjak svetuje, da se v primeru odprave omejitve gibanja med občinami upoštevajo navodila policistov, občinskih redarjev, gasilcev in ostalih. 

koronavirus deana-potza tomaž-pečjak zdravstveni-inšpektorat-je-od-tega-opravil-1084-nadzorov izrekel-pa-16-prekrškovnih-sankcij