vestnik

(VDC Murska Sobota) Kdo bo skrbel zanje zdaj, ko so ostareli?

Majda Horvat, 20. 2. 2024
Jure Kljajić
Parcela na Gregorčičevi ulici.
Aktualno

Ministrstvo najprej napovedalo drastično rezanje finančnih sredstev, nato popravilo napako. Projekt bivalne enote v Murski Soboti se vrača na začetek

Ministrstvo za solidarno prihodnost se je posipalo s pepelom in nedavno varstveno-delovnim centrom (VDC) poslalo nova izhodišča za pripravo finančnega načrta za leto 2024. S tem je popravilo svojo nerazumno odločitev, ko je zavodom konec lanskega leta poslalo navodila, da morajo stroške materiala in storitev znižati kar za skoraj 83 odstotkov, sredstva za plače pa bi lahko ostala enaka. S tako okrnjenim financiranjem ti ne bi mogli preživeti, na hladno bi morali dati tudi vsa vzdrževanja objektov, vozil in naložb.



»V zavodih moramo skrbeti za vzdrževanje vseh naših enot in ministrstvo opozarjamo, da si ne želimo, da bi bili priznani materialni stroški tako nizki, da tega več ne bi mogli zagotavljati,« izpostavi tudi Angela Benko Lang, direktorica Varstveno-delovnega centra (VDC) Murska Sobota. Storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji VDC Murska Sobota izvaja v štirih enotah, in sicer v Murski Soboti, Ljutomeru, Gornji Radgoni in Lendavi, storitve institucionalnega varstva pa v treh bivalnih enotah, v Gornji Radgoni, Ljutomeru in Lendavi. Razen v Gornji Radgoni, kjer delujejo v najetih prostorih, so povsod drugje ti last zavoda.

Na napovedano krčenje sredstev se je odzvala Skupnost Varstveno-delovnih centrov Slovenije, oglasil se je celo varuh človekovih pravic, tako da je ministrstvo moralo narediti korak nazaj.

32c898cbc8bbd60135154a9739161fd3
Majda Horvat
»To je odprt projekt, ki ga vsekakor moramo zaključiti,« pravi Angela Benko Lang, direktorica Varstveno-delovnega centra Murska Sobota.


S starostjo potrebujejo več oskrbe

Ob pomenu sredstev za materialne stroške Benko Langova izpostavlja kot velik problem še neustrezne standarde in kadrovske normative. Ti so bili pripravljeni v času, ko so uporabniki pri 18 letih dobivali odločbe o statusu invalida in bili takrat še veliko bolj samostojni, a s starostjo so se njihove potrebe povsem spremenile.
Osebe z intelektualno oviro potrebujejo s starostjo veliko več skrbi, opozarja direktorica VDC Murska Sobota, pojavijo se bolezni, zelo hitro nastopi tudi potreba po paliativni oskrbi. Zato bi v varstveno-delovnih centrih nujno potrebovali dodatni, predvsem zdravstveni kader. »Marsikatera oseba bi si želela biti vključena v varstvo, mi pa ji ne moremo zagotavljati prave oskrbe, ker ni upravičena do zdravstvene nege,« še izpostavi sobesednica. Ministrstvo je zagotovilo, da bo varstveno-delovne centre pri teh prizadevanjih podprlo in sploh se je zavezalo, da se bodo letos njim še posebej posvetili. V zavodih pa ob tem še upajo, da jim bodo prisluhnili tudi glede primernih plač zaposlenih, saj te zdaj niso stimulativne.


Vse pripravili, a načrti zastali

V VDC Murska Sobota je 53 zaposlenih, ki skrbijo za 150 uporabnikov. Teh je deset manj, kot so jih imeli prej, do zmanjšanja pa je prišlo zato, ker so nekatere uporabnike svojci zadržali doma zaradi možnosti uveljavljanja pravice do osebne asistence. Toda manj uporabnikov ne rešuje ključnega problema. Domovi za starejše nimajo na voljo prostih mest za sprejem odraslih oseb z motnjo v telesnem in duševnem razvoju, zato si v VDC Murska Sobota že več let prizadevajo za organizacijo 24-urne oskrbe za starejše nad 55 let ter za vzpostavitev še ene bivalne enote, in sicer v Murski Soboti. S tem namenom so že odkupili dve zemljišči od fizičnih oseb, za kar je VDC Murska Sobota namenil 78 tisoč evrov, občinski svet Mestne občine Murska Sobota je sprejel sklep, da bo lokalna skupnost za potrebe gradnje brezplačno odstopila eno zemljišče, za drugo pa je že tudi bila sklenjena pogodba o odkupu od občinskega stanovanjskega sklada. VDC Murska Sobota je na takrat pristojno ministrstvo že tudi oddal dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za gradnjo nove bivalne enote, a je projekt nato povsem zastal.

gregorčičeva, parcela, dom-starejših-rakičan
Jure Kljajić
Parcela na Gregorčičevi ulici.

Manjša enota pomeni nov izziv

Bivalna enota je načrtovana v Gregorčičevi ulici v neposredni soseščini Centra starejših Murska Sobota, ki je enota Doma starejših Rakičan. Z izvedbo projekta so najprej čakali zaradi namere o preselitvi stanovalcev iz centra za starejše v hotel Diana, saj bi se s tem izpraznili prostori, ki bi jih lahko namenili za bivalno enoto. Toda Dom starejših Rakičan je sprejel odločitev, da te preselitve ne bo, kar je pomenilo, da naj VDC Murska Sobota nadaljuje z aktivnostmi za načrtovani projekt. Prva zasnova je bila pripravljena za bivalno enoto za 20 oseb, nato so jo zmanjšali na deset uporabnikov, toda po zadnjih navodilih pristojnega ministrstva bi v posamezni stanovanjski enoti lahko bilo le šest postelj ter dve dodatni, ki bi bili prosti za nujne sprejeme oziroma začasne vključitve. Vodstvo VDC je zato predlagalo, da bi v neposredni bližini uredili dve ločeni manjši bivalni enoti, kar pa ni sprejemljivo. Predlog o deinstitucionalizaciji namreč predvideva, da je lahko na eni lokaciji samo ena enota.

Manjše enote res omogočajo kakovostnejše storitve in bolj domače okolje, vendar pa zahtevajo tudi veliko več sredstev in kadra, ki pa ga ni, opozori Benko Langova. Zaradi novih izhodišč pri izvedbi projekta bodo morali znova preveriti potrebe po vključevanju v varstvo ter pripraviti novo strategijo.

»To je odprt projekt, ki ga vsekakor moramo zaključiti,« pravi Angela Benko Lang. Za to pa bo na ravni skupnosti potreben dogovor z ministrstvom glede rešitve, kajti zaradi potrebe po dodatnih kapacitetah ter 24-urni oskrbi bi enoto na novi lokaciji nujno potrebovali.

vdc-murska-sobota ministrstvo angela-benko-lang