vestnik

Več nezdravega prehranjevanja na vzhodu Slovenije

Maja Hajdinjak, 15. 10. 2018
Pixabay
hrana, nezdrava hrana Fotografija Pixabay
Aktualno

Že vrsto let je mesec oktober posvečen hrani, saj 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO) ob tem dnevu izpostavlja lakoto, ki pa je glede na finančne in tehnološke vire, s katerimi razpolaga svet, nesprejemljiva. S sloganom »#BrezLakote« želi opozoriti na vse večji prepad med razvitim in nerazvitim svetom.

Tako kot obstajajo v svetu razlike v dostopnosti do hrane, tudi v Sloveniji beležimo neenakosti v zdravem prehranjevanju zaradi socio-ekonomskih razlik. Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 zato največ pozornosti posveča ranljivejšim skupinam, kot so tisti z najmanj dohodki in otrokom iz družin z nižjim materialnim standardom. Cilj je, da se vsem omogoči življenje v okoljih, ki zagotavljajo zdravo prehranjevanje in redno telesno dejavnost.
Kaj je pokazala raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog prebivalcev Slovenije?
Raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog prebivalcev Slovenije (NIJZ, 2016), ki je nastala kot del mednarodne pobude in ima najdaljšo tradicijo na področju javnozdravstvenega anketnega raziskovanja v Sloveniji, je pokazala na nekatere ugodne trende. Povečuje se delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in ki redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Uspeh lahko pripišemo številnim uvedenim programom in ukrepom, ki se sistematično izvajajo že več let in so tudi del aktualnega Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje »Dober tek Slovenija« za obdobje 2015 – 2025.


Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) v najnovejšem poročilu ugotavlja, da po obdobju upadanja svetovne lakote ta sedaj ponovno narašča. Danes več kot 820 milijonov ljudi trpi zaradi kronične podhranjenosti. Povečini prihajajo iz držav v razvoju, kjer živijo v ruralnem območju. V teh predelih predstavlja kmetijstvo glavno gospodarsko gonilo države. S primernimi ukrepi, kot sta npr. ustrezna razvojna politika in uvedba različnih programov za preoblikovanje podeželskega gospodarstva, lahko zmanjšujemo lakoto in podhranjenost. S tem lahko izboljšamo materialni položaj teh ljudi, jim zagotovimo dostop do boljše izobrazbe, pa tudi večje možnosti za zdravje.

7948b8c51f08e52715dbec71fce4a2bc
Igor Napast
V vzhodni Sloveniji pogosto posegamo po ocvrti hrani. Fotografija je simbolična.


Kljub temu pa se v povprečju še vedno vsak drugi odrasli prehranjuje pretežno nezdravo, kar dve tretjini odraslih pa se soočata z dejavniki tveganja nezdravega življenjskega sloga, ki predstavljajo vzrok prezgodnje obolevnosti in umrljivosti. Kaže se, da se posebej nezdravo prehranjujejo moški, mlajši odrasli, manj izobraženi in socialno-ekonomsko ranljivejši, katerim bo treba nameniti še več pozornosti. Slednji izbirajo pretežno manj kakovostna živila in se še posebej nezdravo prehranjujejo. Priporočilom o zdravi prehrani težje sledijo zaradi ekonomskih razlogov ali slabše ozaveščenosti.

Kako zdravo se odrasli prehranjujejo v zdravstveni regiji Murska Sobota?
Prebivalci te regije spodbudno najpogosteje zajtrkujejo v primerjavi z ostalimi regijami. Po drugi strani izmed vseh regij tedensko ali pogosteje zaužijejo največ klasično ocvrtih jedi ter sladkih pijač.


093ec13e0ca55c032c07ba2ca80882b0
Andrej Petelinšek
Vsakodnevno zajtrkuje 66,5 % prebivalcev, kar je najvišji delež glede na ostale regije.


Razlike v zdravem prehranjevanju pa se kažejo tudi geografsko, saj je več nezdravega prehranjevanja na vzhodnem delu Slovenije. Podobno temu vzorcu se kažejo tudi velike regijske razlike v deležu čezmerno prehranjenih in debelih. Vzroki za takšno stanje so najverjetneje povezani s socialno-ekonomskimi razlikami, izobrazbeno strukturo in tudi z razvojno deprivilegiranostjo posameznih okolij.


3 pozitivne značilnosti prehranjevanja naše regije:
" Vsakodnevno zajtrkuje 66,5 % prebivalcev, kar je najvišji delež glede na ostale regije;
" Spodbudno, malo manj kot polovica (47,5 %) prebivalcev dnevno uživa surovo zelenjavo, kar je nad povprečjem Slovenije;
" Tretjina (33,2 %) prebivalcev vsaj enkrat tedensko uživa ribe, kar je 4,0 odstotne točke nad slovenskim povprečjem.

3 negativne značilnosti prehranjevanja naše regije:
" Tedensko ali pogosteje ocvrte jedi uživa 37,6 % prebivalcev te regije, kar jih uvršča na prvo mesto med vsemi regijami;
" Tedensko ali pogosteje uživa sladke pijače 38,2 % prebivalcev te regije, kar jih ravno tako uvršča na prvo mesto med vsemi regijami;
" Najmanj enkrat dnevno sveže sadje uživa 52,0 % prebivalcev regije, kar je najmanj med vsemi regijami.

Simona Božič
Fotografija je simbolična.
mednarodni dan hrane Zdrava prehrana