vestnik

Več stikov lahko povzroči povečanje okužb

Vestnik, 8. 5. 2020
STA
Bojana Beović
Aktualno

Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine na Ministrstvu za zdravje, ocenjuje, da je Slovenija trenutno v nekem testnem obdobju, v katerem moramo pokazati, da za preprečevanje prenosa virusa ne potrebujemo prisile države.

"Majhno število primerov na dan ne odraža neposredno dejanske situacije," tako Beovićeva, ki dodaja, da lahko še vedno računamo na skrite žepe, ki se lahko zaradi več stikov med ljudmi aktivirajo in povzročijo še večje število obolelih, ter postanejo vidni v večjem številu potrjenih primerov in v večjem številu sprejemov zaradi koronavirusa v bolnišnice. 

Sicer pa infektologinja še poudarja, da se situacija v Sloveniji lepo umirja. V začetku aprila oziroma konec marca se je naraščanje umirilo, krivulja pa se je sploščila. "Toda bili smo v zelo neprijetni situaciji, vedeli smo, da imamo v državi ukrepe, s katerimi ne moremo živeti dolgoročno, po drugi strani pa epidemije ne moremo obrniti navzdol. Šele ko so prijeli zadnji ukrepi, sprejeti konec marca, se je krivulja vendarle postopno obrnila," je še dejala Beovićeva. 

koronavirus bojana-beovič