vestnik

Večernico prejme Maša Ogrizek za delo Lisičja luna

A.N.R.R., 19. 9. 2022
Andrej Petelinšek
Podelitev nagrade večernica bo v petek v Murski Soboti. Na fotografiji predsednica žirije dr. Dragica Haramija,
Aktualno

Žirija, ki ji predseduje dr. Dragica Haramija, je odločila, da 26. večernico, nagrado Večera za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, prejme Maša Ogrizek za delo Lisičja luna. V fantastični pripovedi v izmišljenem svetu avtorica mladega bralca ne poskuša pritegniti z literarnimi posnetki posebnih učinkov ali z eksotiko, ampak ga povabi, da stopi k razmišljanju o naravi časa, odnosu do smrti, usode, svobode, skupnosti, narave, poudarja žirija.

Med petimi finalisti za večernico so bili še Irena Androjna z delom Modri otok (Mladinska knjiga), Jana Bauer z delom Kako objeti ježa (KUD Sodobnost), Nataša Konc Lorenzutti z delom Tronci (Mladinska knjiga) in Vinko Möderndorfer z delom Sončnica (Mladinska knjiga).

Ena ključnih odlik estetskega doživetja nagrajenega romana je njegova likovna oziroma grafična urejenost. Lisičja luna iz skrajno bolečih stvari stke gozd besednih podob, ki je temen, topel, globok in zdravilen,« so še zapisali v brazložitvi.

V svoji utemeljitvi nagrade za zmagovalno delo Maše Ogrizek Lisičja Luna je žirija med drugim navedla: »Skozi pripoved nas vodi dvanajstletna Zoja, ki jo je usodna nesreča ponesla v čarobni zimzeleni gozd. Tam spozna štiri prijatelje, Benjamina, Sofijo, Medejo in Arturja. Vsi otroci so se že začeli spreminjati v živali. Če v času dveh polnih lun ne najdejo poti iz čarobnega gozda, se bo njihova preobrazba dovršila in postali bodo svete živali. Gre torej za fantastično pripoved v izmišljenem svetu. Ta pa bralca ne poskuša pritegniti z literarnimi posnetki posebnih učinkov ali z eksotiko. Prav tako ne gre prvenstveno za poskus, da bi fantastični svet (z umetniškim potujevanjem) držal ogledalo dejanskemu, čeprav je v čarobnem zimzelenem gozdu Lisičje lune mogoče prepoznati številne znane pojave.«

večernica
Aleš Cipot
Lani je večernico prejel Sebastijan Pregelj. Na fotografiji s Simono Cizar, predsednico društva Argo.

»Že njegov mejni, liminalni značaj spominja na ujetost med življenjem in smrtjo, med otroštvom in odraslostjo, pa tudi na ljudi na begu, brez domovine, doma. Čarobni zimzeleni gozd je več kot alegorija; je mitski kraj. Bralce, ki stopijo vanj, vabi k razmišljanju o naravi časa, odnosu do smrti, usode, svobode, skupnosti, narave. Mitsko-pravljični kronotop čarobnega gozda je zamejen z magičnim risom – reko časa in štirimi živalskimi varuhi, ki so hkrati ugrabitelji, saj so otroke iztrgali iz njihovih dotedanjih življenj. V čarobnem gozdu so otroci zunaj nevarnosti, ki jih je pripeljala tja, a obenem ujetniki, čeprav jim nihče ne prepoveduje, da bi odšli. Vprašanja in odgovori se prepletajo v krogu kot uroboros. Ena ključnih odlik estetskega doživetja nagrajenega romana je njegova likovna oziroma grafična urejenost. Lisičja luna iz skrajno bolečih stvari stke gozd besednih podob, ki je temen, topel, globok in zdravilen,« so še zapisali v obrazložitvi.

Finaliste za večernico za preteklo založniško leto je izbrala petčlanska žirija, ki jo poleg Haramije, ki je predsednica žirije in predstavnica Društva slovenskih pisateljev, sestavljajo še dr. Barbara Zorman, predstavnica Društva za humanistična vprašanja Argo, Darka Tancer Krajnih, predstavnica revije Otrok in knjiga, Alenka Urh, predstavnica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije in Slovenske sekcije IBBY, ter Melita Forstnerič Hajnšek, predstavnica Večera.

Maša Ogrizek bo nagrado Večernica prejela v petek, 23. septembra 2022, ob 19. uri na podelitvi ob letošnjem srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.

večernica mladinska-književnost knjige