vestnik

Večja ozaveščenost za zgodnje prepoznavanje srčnega popuščanja

Vestnik, 3. 10. 2019
Aleš Cipot
Zaključna prireditev projekta Nepopustljivo srce.
Aktualno

Center za zdravje in razvoj Murska Sobota, Splošna bolnišnica Murska Sobota in Nacionalni inštitut za javno zdravje s podporo mestne občine so pripravili zaključno prireditev Nepopustljivo srce. Na njej so predstavili novosti o zgodnjem prepoznavanju, celostnem zdravljenju in ustrezni samooskrbi bolnikov s srčnim popuščanjem.

Srčno popuščanje je kronično zdravstveno stanje, ki je najpogosteje posledica ishemične bolezni srca in arterijske hipertenzije. Zaradi boljše obravnave akutnih stanj v kardiologiji in staranja prebivalstva se, tako kot drugje v razvitem svetu, tudi v Sloveniji soočamo z naraščajočim bremenom srčnega popuščanja. Bolniki imajo nespecifične simptome in znake, ki povzročajo slabšo z zdravjem povezano kakovost življenja. Izhod srčnega popuščanja je slabši kot pri večini malignih obolenj, bolniki so pogosto v stiku z zdravstveno službo, bodisi v ambulantni ali bolnišnični obravnavi. Z zgodnjim prepoznavanjem, celostnim zdravljenjem ter ustrezno samooskrbo je mogoče obvladovati simptome in znake srčnega popuščanja, preprečiti napredovanje in zaplete v smislu hospitalizacij in prezgodnje umrljivosti. Ravno z namenom boljšega obvladovanja srčnega popuščanja v Sloveniji so predstavniki projektnih partnerjev izvedli omenjena projekta.

murska-sobota, nepopustljivo-srce, zaključna-prireditev
Aleš Cipot
Zaključna prireditev projekta Nepopustljivo srce.

Splošna bolnišnica Murska Sobota (SBMS) kot projektni partner izvaja več temeljnih raziskovalnih projektov, med katerimi je tudi Epidemiologija srčnega popuščanja v Sloveniji: prevalenca, hospitalizacije in umrljivost. Razdeljena je bila na dva dela: retrospektivno epidemiološko raziskavo pri hospitaliziranih osebah in prevalenčno epidemiološko raziskavo SOBOTA-HF, v katero je bilo vključenih 2861 naključno izbranih prebivalcev mesta Murska Sobota (vključujoč Rakičan), starejših od 55 let. Po prejetju vabila so se lahko udeležili presejalnega pregleda v laboratoriju SBMS ali v laboratoriju Zdravstvenega doma Murska Sobota.Oddali so vzorec venske krvi za določitev koncentracije n-terminalnega odlomka možganskega natriuretičnega propeptida tipa B (NT-proBNP) ter izpolnili kratek vprašalnik. Vsi, ki so imeli povišano koncentracijo NT-proBNP, so bili povabljeni nadiagnostični pregled. Enako vabilo je prejel tudi naključni vzorec preiskovancev z normalno koncentracijo NT-proBNP. Diagnostični pregled je vključeval ultrazvok srca, odvzem venske krvi in urina, zdravniški pregled, elektrokardiogram visoke ločljivosti, meritev gleženjskega indeksa, meritev pljučne funkcije, meritev telesne sestave, teste telesne zmogljivosti in vprašalnike.

Ivan Eržen, Mojca Gobec, Mitja Lainščak, Jerneja Farkaš Lainščak, Peter Beznec
Aleš Cipot
Ivan Eržen, Mojca Gobec, Mitja Lainščak, Jerneja Farkaš Lainščak, Peter Beznec

Z raziskavo so bili pridobljeni podatki o epidemiološkem bremenu srčnega popuščanja, na podlagi katerih so bili ocenjeni trendi v hospitalizacijah in umrljivosti bolnikov s srčnim popuščanjem, s tem pa tudi učinkovitost njihove obravnave. Omenjeni podatki so bili predstavljeni tudi na zaključnem dogodku Nepopustljivo srce. 

murska-sobota, nepopustljivo-srce, zaključna-prireditev
Aleš Cipot
Zaključna prireditev projekta Nepopustljivo srce.

Večja ozaveščenost o srčnem popuščanju in njegovih posledicah lahko v širši javnosti okrepi pomen zavedanja in udejanjanja načel zdravega življenjskega sloga ter pri osebah s povečanim tveganjem za razvoj srčnega popuščanja motivacijo za informiranje o zgodnjem prepoznavanju simptomov in znakov te bolezni. Z dejavnim vključevanjem v zdravstveno oskrbo in opolnomočenjem bolnikov s srčnim popuščanjem kot tudi njihovih neformalnih oskrbovalcev lahko pri njih dosežemo večje zaupanje v lastne zmožnosti obvladovanja bolezni, boljše izvajanje vedenj samooskrbe in večji nadzor nad zdravstvenim stanjem, posledično pa tudi boljše izide zdravljenja bolnikov ter manjšo obremenjenost neformalnih oskrbovalcev.

murska-sobota, nepopustljivo-srce
Petra Gyergyek/CZR Murska Sobota
Tiskovna konferenca ob zaključku projekta.

murska-sobota, nepopustljivo-srce
Aleš Cipot
V glasbenem premoru sta nastopila skupina Ethnotrip in raper Benjamin Vitez

srčno-popuščanje nepopustljivo-srce projekt