vestnik

Cvetka Ficko: »Vedno več se jih priseli v naše kraje«

A. Nana Rituper Rodež, 12. 8. 2020
Nataša Juhnov
»Žal se je tako zgodilo ravno ob 20. praznovanju praznika samostojne občine Grad. Upajmo, da bomo prihodnje leto to lahko popravili in se spet srečali z našimi občani,« nam je povedala županja Cvetka Ficko.
Aktualno

Ob 20-letnici samostojne občine večjega praznovanja ni bilo. V izvajanju nekaj investicij.

V minulih letih so se v teh dneh v Občini Grad pripravljali na praznovanje občinskega praznika, ki je 8. avgusta. Letos pa zaradi omejitev druženja in preprečevanja širjenja novega koronavirusa tudi pri njih slavja ni bilo. Prav tako niso podelili občinskih priznanj. »Žal se je tako zgodilo ravno ob 20. praznovanju praznika samostojne občine Grad. Upajmo, da bomo prihodnje leto to lahko popravili in se spet srečali z našimi občani,« nam je povedala županja Cvetka Ficko. Večji projekti in investicije pa v občini nemoteno potekajo.

občina-grad, investicije, goričko
Mihaela Žökš
Urejanje ceste od osnovne šole do novega naselja pri Gradu, v katerem si je nekaj mladih družin zgradilo hiše. Foto Arhiv Mihaela Žökš

Večja investicija je rekonstrukcija ceste med osnovno šolo pri Gradu in novim naseljem, ki naj bi bila po predvidevanjih končana do konca meseca. Vrednost naložbe je dobrih 222 tisoč evrov, dela izvaja Pomgrad – Cestno podjetje, d. d. Gre za pomemben projekt, saj želijo prispevati k večji varnosti v prometu, cesta namreč povezuje šolo in novo naselje, v katerem si je že nekaj mladih družin zgradilo nove hiše. Nekaj zazidljivih parcel, ki so v zasebni lasti, pa je v tem naselju še na voljo. »V zadnjem času se pri nas v občini pojavlja zanimiv trend, saj so bolj kot novogradnje v ospredju nakupi starejših hiš, ki jih potem prenovijo in se sem priselijo. Ne kupujejo jih toliko domačini, ampak se k nam priseljujejo iz drugih krajev Slovenije, Ljubljane, različnih krajev Gorenjske. Kolikor sem se z njimi pogovarjala, pravijo, da pri nas najdejo mir, jih pritegne pokrajina ali pa, kot pravijo, želijo menjati okolje,« razloži županja. Morda so k temu prispevali tudi turistični boni in povečanje števila turistov, ki dopustujejo na Goričkem in obiščejo različne kraje. »Mi smo veseli vsakega, ki pride k nam ali se k nam preseli, sploh zaradi splošne demografske slike in staranja prebivalstva.« Veseli jih tudi, še doda Fickova, da se je umiril trend izseljevanja mladih družin iz njihove občine v tujino.

Naložbe v športno infrastrukturo 

Konec julija je občina podpisala pogodbo z Nogradom, d. o. o., za sanacijo igrišča za rokomet in košarko ter tekaške steze pri Osnovni šoli Grad. Športnega igrišča zaradi dotrajanosti v minulem šolskem letu sploh niso mogli uporabljati. Skrb za športne dejavnosti, še posebno pri mladih, je izjemnega pomena, pove županja in doda, da imajo tudi otroci in mladi iz njihove občine, podobno kot mladi in otroci v drugih krajih Goričkega, težave s prekomerno telesno težo in da bo nekaj treba narediti. Športnih objektov v občini je dovolj, deluje tudi nogometna šola, v katero so vključeni otroci od 1. razreda, prav tako je na voljo veliko površin v naravi, kjer se lahko gibljejo in rekreirajo. Dejstvo pa je, razmišlja županja, da se današnji otroci na splošno, ne samo pri njih, premalo gibljejo in jih je k temu treba bolj spodbujati. Spodbujati pa jih je treba tudi k bolj zdravi prehrani.

Nataša Juhnov
Občina Grad
grad občina naložbe
Kaj zdaj berejo drugi