vestnik

(VEJPI V ŠOLSKEM OKOLJU) Kadijo na straniščih, tudi v telovadnici. Na eni šoli sta ju učenca nižjih razredov kazala sošolcem

I. B., 22. 2. 2023
Jure Kljajić
Na več šolah v Pomurju je bila pri osnovnošolcih zaznana uporabo vejpov. Ponekod so učence pri tem zalotili učitelji, drugod so o tem spregovorili vrstniki.
Aktualno

Zmotno je misliti, da so elektronske cigarete manj škodljive

»Po novem letu smo imeli primer, ko sta učenca, ki obiskujeta nižje razrede osnovne šole, v šolo prinesla vsak svoj vejp za enkratno uporabo s sadnim okusom in sta ga pokazala sošolcem,« odgovori ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Gornji Petrovci Johann Laco na vprašanje, ali so v šolskem okolju med učenci že zaznali uporabo elektronskih cigaret. Tako imenovani vejpi, ki jih prištevamo med najnovejšo generacijo elektronskih cigaret, so med mladimi vse bolj razširjeni. Ravnatelj je pripoved nadaljeval, da sta učenca povedala, da sta vejpa našla ob zgradbi na postajališču, šola pa je o tem obvestila starše. »Ti so bili prepričani, da otroka govorita resnico o najdbi in da vejpa najverjetneje ne uporabljata,« je povedal.

O množičnem vejpanju na šoli ravnatelj ne more govoriti, je pa spomnil, da so se strokovni delavci šole z uporabo elektronskih cigaret srečali že pred petimi leti, ko jih je v šoli uporabljal učenec višjih razredov. »V garderobi je vejpanje iz svoje naprave omogočal tudi drugim učencem. Ti so kajenje samo eksperimentalno poizkusili. O tem so spregovorili učenci in stekel je postopek, s katerim smo preprečili nadaljnje širjenje,« tako Laco. Dodal je, da so v obeh primerih ukrepali tudi starši in izrazili nestrinjanje z uporabo elektronskih cigaret pri otrocih. Na petrovski šoli sta razrednik in svetovalna delavka že ob prvem pojavu namenila veliko časa seznanitvi o vrstah in uporabi elektronskih cigaret in s tem seznanila tudi ostale strokovne delavce. »Svetovalna delavka se redno udeležuje izobraževanj in posvetov, ki jih organizira Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), in znanje prenaša na kolektiv. Šola je vključena tudi v vsa izobraževanja in projekte v okviru programa Zdrava šola. Prav tako so januarja staršem omogočili ogled e-predavanja v izvedbi NIJZ z naslovom Elektronske cigarete in drugi novi tobačni/nikotinski izdelki v Sloveniji,« je naštel.

murska-sobota, slovesna-božja-služba, 100
Nataša Juhnov
»Po novem letu smo imeli primer, ko sta učenca, ki obiskujeta nižje razrede osnovne šole, v šolo prinesla vsak svoj vejp za enkratno uporabo s sadnim okusom in sta ga pokazala sošolcem,« odgovori ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Gornji Petrovci Johann Laco.

Helena Koprivnikar iz NIJZ opisuje, da se novejši izdelki od predhodnih generacij elektronskih cigaret razlikujejo po tem, da nikotin vsebujejo v obliki soli. Visoke ravni nikotina se hitro sproščajo, zasvojenost pa se lahko razvije hitreje in močneje. Prav tako nikotin v obliki soli manj draži grlo, kar olajša uporabo, obenem pa vejpi, ki so v obliki in velikosti USB ključka, omogočajo diskretno uporabo, so dokaj lahko dostopni in večinoma namenjeni za enkratno uporabo. Specialistka javnega zdravja meni, da mlade vejpi privlačijo, ker so na voljo v številnih različnih aromah, te pa zmanjšujejo zaznavanje škodljivosti izdelkov. Opisuje, da želi tobačna industrija med kupce privabiti čim mlajše generacije, o čemer pričajo sličice, ki so na njih, denimo sličica Hello Kitty.

Zmotno prepričanje

Tudi na OŠ III Murska Sobota so po besedah ravnateljice Sonje Čerpnjak že zaznali primere uporabe vejpov. »Vejpanje smo opazili v posameznih primerih pri učencih 8. in 9. razreda. Primere so zaznali dežurni učitelji. Učenci se običajno skrijejo na stranišče, zalotili smo jih tudi v šolski telovadnici,« je odgovorila na naše poizvedovanje, a hkrati tudi zagotovila, da vejpanje na šoli ni masovno. Problematiko so zaznali v zadnjih dveh do treh letih in da bi vejpanje preprečili, so izobraževalne vsebine o tem vključili v dneve dejavnosti, razredne ure ... Kako na šoli postopajo, če to početje zaznajo? Čerpnjakova je pojasnila, da so ravnali v skladu s pravili šolskega reda, ki prepoveduje kajenje v prostorih šole in neposredni okolici. »Za prvi prekršek je bilo izdano opozorilo (razgovor s šolsko svetovalno službo), v primeru nadaljevanja kršitve bi lahko izdali vzgojni opomin, vendar takšnega primera še nismo imeli,« je zatrdila.

elektronska-cigareta, elektronski-cigareti, vape, vaping, pasivnno-kajenje, kajenje-mladih
Jure Kljajić
Novejši izdelki se od predhodnih generacij elektronskih cigaret razlikujejo po tem, da nikotin vsebujejo v obliki soli.

Po besedah ravnateljice pogosto po vejpu posežejo otroci kadilcev iz podobnih razlogov, kot so pri kajenju. »Starši, ki smo jih opozorili na to, da njihov otrok vejpa, so večinoma minimalizirali problem oziroma problema niso vzeli preveč resno. Menimo, da se premalo zavedajo nevarnosti tega,« opozarja. Zato je učence treba preventivno informirati o nevarnostih vejpanja, jih ozaveščati o pomenu duševnega zdravja, skrbi zase ter spodbujanju zdravega življenjskega sloga. Laco še pristavlja, da se starši zavedajo nevarnosti kajenja in tudi uporabe elektronskih cigaret, težava pa je predvsem pri mladih, ki da so prepričani, da je e-kajenje manj škodljivo, brez strupenih primesi in tudi brez nikotina. »To pa zato, ker imajo že otroci v nižjih razredih osnovne šole dostop do oglaševanja in možnosti nakupa tudi po spletu, ki jih naredijo z lažnimi identitetami. Za nadzor tega pa so odgovorni starši,« je jasen ravnatelj goričke šole. Tudi oni se srečujejo z raznovrstnimi novodobnimi pojavi med učenci in niso izjema. »Res pa je, da je učencev bistveno manj kot na drugih, večjih šolah. Imamo dobro organizirano varstvo in pregled nad gibanjem učencev. Na naši šoli so učitelji povsod z učenci, veliko se pogovarjamo in jih tako vzgajamo. Na ta način učenci sami opozorijo na posameznike, ki s svojim vedenjem odstopajo od zaželenega ali kako drugače kršijo šolska pravila. Tudi hišnemu redu in pravilom šolskega reda namenimo veliko pozornosti, jih skupaj z učenci evalviramo in po potrebi preoblikujemo.« Johann Laco še meni, da ima šola možnost, da prepreči vejpanje v šolskem okolju.

Zanimalo nas je tudi, kakšna je situacija na ljutomerski šoli, vendar odgovorov nismo dobili. Na obeh vprašanih šolah pa so še zagotovili, da preprodaje med sošolci niso zaznali.

Drobci elektronskih cigaret še prodorni

Znaki uporabe elektronske cigarete oziroma izdelkov z nikotinom pri mladostnikih so po besedah Koprivnikarjeve lahko kašelj brez očitnega razloga, sladki in sadni vonji, odkašljevanje, težave pri dihanju, povečana razdražljivost, suhe oči, suha koža, nihanje razpoloženja, suha usta, povečana žeja, krvavitve iz nosu, dlesni, rane v ustih, slabost, glavobol, pospešeno bitje srca.

Zdravnik Nenad Petrović iz dispanzerja za otroke, šolske otroke in mladostnike v Zdravstvenem domu Murska Sobota opozarja, da se ponavlja podobna zgodba, kot se je pri cigaretah, ko se o škodljivih učinkih sprva ni poročalo in se je raziskave pospravilo v predal. »Če se pogovarjamo o vejpanju med osnovnošolci in srednješolci, sem žalosten. Med glavnimi sestavinami naj bi bil čisti nikotin, pa ni tako. So še druge snovi, ki so nevarne. Da bi se več prodalo, se marsikaj zanika, produkcija narašča in uporaba se širi med mladimi.« Opozori še, da so pri elektronskih cigaretah delci še bolj drobni in še globje prodirajo v tkiva, torej v pljuča. Spomni še na to, da so bile elektronske cigarete sprva pripomoček za odvajanje od kajenja, zato ne bi smele postati izdelek za privabljanje novih kadilcev. »Ko otroci odraščajo, se razvijajo, je učinek kajenja toliko bolj škodljiv,« je izpostavil in dodal, da nikotin hitro povzroči zasvojenost. V ozadju tega, da mladostniki posegajo po elektronskih cigaretah, je lahko marsikaj, seveda je prisotno posnemanje in postavljanje pred drugimi, lahko pa so tudi kakšni osebni dejavniki, negotovost, beg pred čim. Za dolgotrajne učinke na zdravje so še potrebne raziskave, vendar Petrović pravi, da jih je bilo dovolj že, kar se cigaret tiče, kjer se je ugotovilo, da je v njih ogromno nevarnih in tudi rakotvornih snovi. »Velja spomniti na to, da 20 let kajenja 20 cigaret na dan pomeni 80-odstotno verjetnost, da v prihodnosti zboliš za rakom.«

elektronska-cigareta, elektronski-cigareti, vape, vaping, pasivnno-kajenje, kajenje-mladih
Jure Kljajić
Novejši izdelki se od predhodnih generacij elektronskih cigaret razlikujejo po tem, da nikotin vsebujejo v obliki soli.

Bodimo zgled

Tudi predstojnica Zavoda Republike Slovenije za šolstvo območne enote Murska Sobota Darja Farič Klemenčič pravi, da so po pogovorih z ravnatelji posameznih šol zaznali problematiko uporabe elektronskih cigaret po šolah, informacij o deležu uporabe vejpov med mladostniki po šolah pa nimajo. Napovedala je, da bo zavod pripravil e-urico o tej temi. »Šola je vzgojna institucija, zato je treba vedno ravnati v duhu vzgojnega momenta,« meni in dodaja, da šole z učitelji in starši vedno skušajo najti skupno pot pri reševanju vzgojne problematike. »Zelo pomembno je, da starši sodelujejo pri reševanju posamezne vzgojne problematike njihovih otrok in si pred težavami ne zatiskajo oči.« Sogovornica še pravi, da je vedno najbolje delovati preventivno in o škodljivih snoveh, ki se nahajajo v vejpih in o katerih še ni natančnih informacij, kako zelo so lahko škodljive, spregovoriti na roditeljskih sestankih. »V kolikor se zazna uporaba elektronskih cigaret ali tudi fug ali uporabe drog, je treba posvetiti posebno pozornost v posameznem razredu pri razrednih urah ter mladostnike opozoriti o posledicah rabe. Treba je tudi raziskati, kje so učenci prišli do elektronskih cigaret in preprečiti preprodajo na šoli,« je jasna. Izrazi še dejstvo, da je zelo problematično, da lahko mladostniki do tega pridejo brez težav z nakupom prek spleta. Vzroke, da mladostniki posežejo po tem, vidi v tem, da se želijo dokazovati pred vrstniki in da so radovedni. Nujno se ji zdi posodobiti obstoječe vzgojne načrte šol na tem področju in obravnavati te vsebine. »Odrasli smo in vedno bomo zgled našim otrokom, zato razmislimo o tem, ko pred otroki počnemo nekaj, kar njim prepovedujemo,« je sklenila.

elektronska-cigareta, elektronski-cigareti, vape, vaping, pasivnno-kajenje, kajenje-mladih
Jure Kljajić
Elektronski cigareti za enkratno uporabo.

vejpanje osnovne-šole pomurje