vestnik

Velik dogodek za naravo in ljudi

Majda Horvat, 22. 1. 2019
Jura Zauneker
Občina Velika Polana je bila gostiteljica dogodka, ki je obmurskemu svetu tudi uradno priznal svetovni pomen.
Aktualno

Minister Jure Leben in visoki predstavnik iz UNESCO-vega Programa Človek in biosfera (MAB) Miguel Clüsener-Godt sta v Veliki Polani podelila certifikate županom in županjam občin, partnerkam Biosfernega območja Mura (BOM).

Minister za okolje in prostor Jure Leben in visoki predstavnik UNESCO-vega Programa Človek in biosfera (MAB) Miguel Clüsener-Godt sta na dogodku, ki je potekal danes v prostorih občine Velika Polana, podelila certifikate županom in županjam občin, partnerjem novo ustanovljenega Biosfernega območja Mura (BOM). Gre za četrto biosferno območje v Sloveniji, razglašeno v okviru Unescovega programa julija lani. Ta prestižni status daje območju BOM posebno priložnost za razvoj in promocijo, pa tudi za povezovanje s preostalimi državami v rečnem koridorju Mure, Drave in Donave, in sicer od Avstrije, preko Slovenije, Hrvaške in Madžarske do Srbije.


Severovzhodna Slovenija je tako tudi uradno dobila prvo biosferno območje, ki obsega slabih 29.000 hektarjev ozemlja in vključuje 16 obmurskih občin, ob pomurskih tudi občino Šentilj. Leben je ob tem dejal, da se je v tem primeru znova pokazalo, da če delamo skupaj lahko dosegamo pomembne rezultate. Slovenija je s tem dobila novo najvrednejše naravno območje, ki ga bo morala razvijati še naprej skupaj z lokalnimi skupnostmi, lokalnim skupnostim pa to prinaša nove priložnosti za razvoj turizma in kulture ter na tej osnovi nova delovna mesta


Glede omejitev delovanja na novem biosfernem območju, ki so se jih bali predvsem kmetje in zato tudi nekaj časa nasprotovali razglasitvi, pa je minister dejal, da je na varovanih območjih mogoče delati marsikaj, predpogoj pa je, da se s tem ne poslabšuje trenutnega stanja okolja. Na vprašanje, ali bo država zaradi nekih omejitev, ki vendar tu bodo, in z namenom razvoja tega območja formirala neka finančna sredstva, pa je Leben odgovoril, da je pobuda za zaščiteno območje BOM prišla z lokalne skupnosti. "Kot veste so občine tudi tiste, ki v svojih prostorskih načrtih načrtujejo način izrabe svojega prostora. Občine so se torej združile in občine so videle v tem svoje prednosti. Na drugi strani pa je potem država pomagala, da smo lahko ta postopek pripeljali skupaj do konca," je še izjavil

bac633a31e97f0787161f158cab0a23e
Jura Zauneker
Na podelitev certifikata nista prišla župana iz dveh občin.


Damijan Jaklin, župan občine Velika Polana in pobudnik aktivnosti za razglasitev BOM, pa je vendar spomnil in se tudi zahvalil ministrom Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Srbije, ki so leta 2011 v Budimpešti podpisali deklaracijo o ustanovitvi skupnega petdeželnega Biosfernega rezervata Mura-Drava-Donava. Pri tem lokalne skupnosti seveda niso sodelovale, je poudaril. "Ko pa smo v tem videli izzive in priložnosti zase, smo se vključili." Jaklin je še povedal, da v regiji ne manjka idej za pripravo projektov na tej osnovi in ne manjka pripravljenost, da se o tem dogovorimo.

Jura Zauneker
V Veliki Polani so danes uradno podelili UNESCO MAB certifikate županom in županjam občin novoustanovljenega Biosfernega območja Mura.
unesco Jure Leben Biosferno območje Mura