vestnik

Velika večina očetov prizna otroke za svoje že pred njihovim rojstvom

STA, Vestnik, 2. 7. 2023
Pixabay
Priznanje očetovstva je bilo lani podano za 9657 otrok, kar je 766 oziroma sedem odstotkov manj kot leto prej.
Aktualno

V Sloveniji je v letu 2022 84 odstotkov očetov priznalo očetovstvo pred rojstvom otroka, za 33 otrok pa je bilo očetovstvo ugotovljeno v ustreznem postopku.

Priznanje očetovstva je bilo lani podano za 9657 otrok, kar je 766 oziroma sedem odstotkov manj kot leto prej, kažejo podatki državnega statističnega urada. Pri 84 odstotkih teh se je to zgodilo že pred njihovim rojstvom. Ta delež je bil enak kot leto prej, ko je dosegel najvišjo vrednost doslej. Za 11 odstotkov otrok so očetje to storili v prvem mesecu po rojstvu.

Pri 99 odstotkov otrok je bilo priznanje očetovstva podano do njihovega prvega leta starosti, 122 otrok pa je bilo priznanih pri enem letu ali pozneje; najstarejši so bili stari več kot 40 let, še piše Surs.

Očetje, ki so podali priznanje očetovstva, so bili stari povprečno 33,8 leta, kar je enako kot v povprečju leto prej. Tisti, ki so to storili pred rojstvom otroka, so bili v povprečju stari 33,6 leta. 14 očetov, ki so priznali otroke za svoje v letu 2022, je bilo starih 60 let ali več.

Med 34 otroci, ki so bili posvojeni lani, jih je pred tem v Sloveniji živelo 20. 14 otrok oziroma 41 odstotkov pa jih je pred posvojitvijo živelo v petih drugih državah; med temi je šest otrok prišlo iz Sierre Leone.

Od 34 posvojenih otrok so jih 21 posvojili pari; toliko otrok je torej s posvojitvijo dobilo nova starša. Pri desetih posvojitvah je bil posvojitelj zakonec oziroma partner otrokovega biološkega starša, tri otroke pa je posvojila posamezna oseba, je še razvidno iz statističnih podatkov.

statistika otroci očetovstvo posvojitve