vestnik

Vlada spremenila uredbo o toploti izrabljene geotermalne vode ob izpuščanju v naravo. "To je velik dan za pomurski turizem," pravi Grah

Majda Horvat, 31. 5. 2022
Nataša Juhnov
"To je veliki dan za pomursko gospodarstvo in pomurski turizem, prav tako za kmetijstvo," pravi Metod Grah.
Aktualno

Za to spremembo si je pomurski turizem prizadeval že desetletje.

Vlada je v ponedeljek na izredni seji sprejela uredbo o dopolnitvi uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo. "To je velik dan za pomursko gospodarstvo in pomurski turizem, prav tako za kmetijstvo. Pomemben pa je tudi za celotno Slovenijo oziroma za vse tiste uporabnike geotermalne energije, ki dejavnost izvajajo ob vodotokih s pretokom vode liter na sekundo, kamor ne smejo spuščati izrabljene geotermalne vode in ki ne smejo vračati izrabljene geotermalno vode nazaj v vodonosnik," je v odzivu na sprejeto spremembo uredbe izjavil Metod Grah, član odbora za geotermijo pri Pomurski gospodarski zbornici (PGZ). Ta se je namreč za spremembe uredbe izjemno angažirala, in za kar so si prizadevali že deset let, najintenzivneje pa v zadnjih treh letih. Inšpekcija je namreč na podlagi nerealnih določil uredbe že grozila gospodarskim subjektom s prepovedjo spuščanja toplotno izkoriščene vode v vodotoke.

"To bi pomenilo, da v Pomurju več ne bi bilo turizma, izgubili bi 50 milijonov evrov prihodka na dolgi rok, 500 delovnih mest in še vse drugo, kar prinaša koristnega turizem," je še izpostavil Grah.

terme-vivat
Timotej Milanov
Vlada je včeraj na izredni seji sprejela uredbo o dopolnitvi uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo.

Zadeva glede spremembe uredbe se je dejansko premaknila po obisku vlade v odhajanju v Pomurju novembra lani, in ko je Grah ta problem izpostavil na javni tribuni v Lendavi. Takrat so minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, predsednik vlade Janez Janša in drugi člani vlade pristojni za problem obljubila, da bodo potrebno spremembo sprejeli.

Grah ob spremembi uredbe tudi zavrača morebitne očitke okoljevarstvenikov o škodljivosti izpuščanja tople vode v okolje. "S tem nihče ni oškodovan, še najmanj narava," poudarja Grah. Izpostavlja tudi, da nobena država v soseščini takšnih omejevanj pri izpuščanju tople vode v naravi nima zajete v svoji pravni ureditvi.

uredba geotermija izpusti-v-naravo
Kaj zdaj berejo drugi