vestnik

Veliko srce bodočih zdravstvenikov

Ines Baler, 19. 12. 2021
Arhiv šole
Dijakinje 1. a in 1. e razreda Srednje zdravstvene šole Murska Sobota v rokah držijo voščilnice, ki so jih izdelale, da bi polepšale december starostnikom v domovih za starejše.
Aktualno

Dijaki Srednje zdravstvene šole Murska Sobota tudi letos sodelovali v akciji Mala pozornost za veliko veselje.

V Sloveniji je šesto leto zapored potekal projekt Mala pozornost za veliko veselje, v okviru katerega so sodelujoči izdelovali voščilnice ali pisma z lepimi mislimi, ki jih nato vodja projekta Ana Petrič razdeli med starostnike in jim s tem polepša decembrske dni. V akciji, ki je bila lani razglašena za naj... prostovoljski projekt leta, že nekaj let sodeluje tudi Srednja zdravstvena šola Murska Sobota. »Vsako leto se odzove različno število dijakov, prav tako izdelamo različno število voščilnic. Nekateri eno, marsikdo pa jih izdela več deset,« pravi profesorica Sabina Šebjan Jaklin.


Sogovornica je ponosna na velik odziv. »Lansko leto je bilo posebno, saj smo imeli delo na daljavo, zato so dijaki ne samo sami izdelovali voščilnice, ampak so jih morali sami tudi poslati Ani Petrič, kar je bilo zanje dodaten strošek in čas,« pove profesorica, ki poučuje predmete, povezane z zdravstveno nego. Poudari, da je izdelovanje voščilnic za dijake prostovoljno, izdelujejo jih doma, nato pa jih prinesejo v šolo, da jih skupaj odpošljejo.
»Sama sem razredničarka 1. a razreda in smo se z dijakinjami odločile, da bomo tudi pri razredni uri izdelovale voščilnice.« Pomembno je le, da dijaki napišejo kratko pismo ali voščilnico z lepimi željami in pozitivnimi mislimi. »Napisano mora biti na roke, črke pa morajo biti dovolj velike in berljive. Zaželeno je, da na praznično voščilo tudi kaj prilepijo ali narišejo, da bo res nekaj posebnega,« je dodala Šebjan Jaklinova. K projektu so povabili še prijatelje in druge sodelavce.
Lani je bilo v celotni državi zbranih več kot 70 tisoč voščilnic, ki so bile razdeljene med starostnike. Za marsikaterega je bila to edina voščilnica, ki jo je prejel.

srednja zdravstvena šola, voščilnice
Arhiv šole
V prejšnjem šolskem letu so pisma in voščilnice dijaki izdelovali doma, nastale pa so različne majhne umetnine.

Kocka v mozaiku sreče


Omenjeni projekt pa ni edini, pri katerem kot šola sodelujejo. Oktobra so začeli ustvarjati ladjice iz papirja, ki jih zbira društvo UP-ornik, humanitarna organizacija za pomoč ranljivim skupinam. 6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev je dobrodelni projekt, s katerim se spominjajo žrtev genocida ter žrtev človeške ignorance najranljivejših v naši družbi. Dijaki iz odpadnega papirja izdelujejo ladjice, študenti arhitekture pa bodo iz njih ustvarili umetniško instalacijo. Nato bodo ladjice poslane v reciklažo, društvo pa bo zbrani denar porabilo za plačilo najnujnejših položnic ter nakup trgovinskih darilnih kartic za vse uporabnike.


»Trenutno je v našem pristanišču 10 tisoč ladjic. Projekt se izteče maja, zato bomo tudi mi do takrat vestno izdelovali ladjice. To je v teh časih res povezovalno, marsikateri dijak pove, da jih je začel izdelovati sam, ko pa je to videl drug član družine, se mu je pridružil. Kateri pa tudi pojasni, da je pripravil druženje s prijatelji, s starimi starši ... in so skupaj izdelovali ladjice,« pove profesorica. Če bodo razmere dovoljevale, si z dijaki želi obiskati več domov za starejše in vrtce ter se z ljudmi družiti ob tem opravilu.
»V dani situaciji je vsakemu posamezniku na svoj način težko, vsi se moramo prilagajati. Še toliko težje je starostnikom v domovih za starejše, osamljenim in ljudem z roba družbe. Želim, da tudi mi narišemo nasmeh na obraz starostnikov in vsak posebej izdela voščilo, pismo. Želim, da ladjice izpod naših rok nasitijo lačna usta, pogrejejo telo. Naj nam bo vsem vodilo rek, da je vsako dobro delo kockica v mozaiku sreče vsaj dveh oseb,« je dejala Šebjan Jaklinova. 

Profesorica bo v tem mesecu s srednješolci sodelovala še v akciji Pismo za lepši dan, s katero prav tako starejšim polepšajo praznične dni, mlade pa spodbujajo h kreativnosti, pisanju na roke in solidarnosti do starejših in osamljenih. »Ponosna sem na mlade – na bodoče zdravstvene delavce, saj s svojimi dejanji pomoči, prostovoljstva kažejo, da imajo veliko srce, ki želi svet spremeniti na bolje, in se zavedajo, da mali koraki pomoči puščajo za sabo veliko sled veselja in sreče,« za konec še pove sobesednica in spomni, da dijaki s šolskimi mentorji vse leto opravljajo prostovoljno delo v domovih za starejše po Pomurju.
Na šoli se medtem že veselijo, da bo božični zborček, ki ga vodi profesor Edvard Jakšič, spet polepšal praznične dni bolnikom in osebju Splošne bolnišnice Murska Sobota.

srednja-zdravstvena-šola dobrodelnost voščilnice