vestnik

Veliko talentiranih dramatikov   

Adriana Gašpar, 7. 8. 2018
Fotografija Osebni Arhiv
Udeleženci mladinskega literarnega tabora so si ob sprehodu po Lendavi ogledali tudi zbirko likovnih del slikarja Laszla Hermana. Fotografija Fotografija Osebni Arhiv
Aktualno

Mentorji in udeleženci tabora so bili iz Pomurja in Zalske županije

Na mladinskem literarnem taboru, ki je potekal v Lendavi in Lendavskih goricah, so sodelovali mladi ustvarjalci in ljubitelji poezije in proze iz Prekmurja in Zalske županije na Madžarskem.
Literarne delavnice s poudarkom na dramatiki so potekale v madžarskem jeziku, je povedala vodja tabora Eva Nađ, vodili pa so jih literarni ustvarjalci iz Slovenije in Madžarske Lajos Bence, Albert Halasz, Peter Szemes in Adam Kaj: »Uredniški odbor revije jim je predstavil literarno, družboslovno in multikulturno revijo Lindua, ki jo izdajajo v Lendavi. Skupaj z mentorji so mladi razpravljali o nalogah, ki so jih opravili na taboru.« Ob zaključku tabora pa so rezultate delavnic predstavili na literarnem večeru na dvorišču Knjižnice Lendava, sodelujoči na taboru pa so tudi predstavili odlomke iz svojih del, ki so jih ustvarili prej.
Mentor na delavnici Lajos Bence je dodal, da so se leni in predlani na delavnicah posvetili sonetu in haikuju, letos pa so se odločili, da bodo mlade spodbujali tudi k ustvarjanju dramskih del: »Med mladimi je veliko talentov, a se mnogi bojijo predstaviti svoja dela v javnosti. Tabor, ki smo ga letos organizirali petič, je namenjen tudi temu, da jih spodbudimo k objavljanju njihovih del. Tretjič je v Lendavi, enkrat je bil v Hodošu, enkrat pa v Lentiju na Madžarskem. Prizadevamo pa si tudi, da bi mladi spoznali tudi kulturne in turistične zanimivosti kraja, v katerem poteka, ter literarne in likovne ustvarjalce.«
Mladi so si skupaj z organizatorji na sprehodu po mestu ogledali kulturne in zgodovinske znamenitosti Lendave, obiskali so likovnega ustvarjalca Laszla Hermana, ki je imel spomladi razstavo svojih del v Centru Banffy, in si ogledali zbirko njegovih likovnih del. Sprejeli pa so jih tudi na generalnem konzulatu Madžarske v Lendavi.