vestnik

Veliko županov cepljenih ali še bodo

Timotej Milanov, Ines Baler, 2. 4. 2021
Občina Lendava
Tudi lendavski župan Janez Magyar se je cepil proti covidu-19. Foto Občina Lendava
Aktualno

Med cepivi različnih proizvajalcev ni možno izbirati – Nekateri župani so se že cepili in k temu pozivajo tudi druge občane

Decembra lani so pomurski župani na seji sveta regije sprejeli sklep, da svet regije poleg drugih ukrepov občanom pomurskih občin priporoča tudi cepljenje, ko bo cepivo na voljo. Zato smo zdaj pri županih preverili, ali se bodo cepili tudi sami, kot so to svetovali občanom.


Da se bodo cepili, ko bodo prišli na vrsto, so potrdili Damijan Jaklin (Velika Polana), Roman Leljak (Radenci), Franc Šlihthuber (Gornji Petrovci), Marko Virag (Beltinci), Stanislav Rojko (Gornja Radgona) in Jožef Škalič (Kuzma), ki pravi, da bo to storil z odgovornostjo do sebe in do ljudi. Tudi Alojz Glavač (Moravske Toplice), ki je januarja že prebolel covid-19, pojasnjuje, da se bo cepil takoj, ko bo to mogoče.

Cepil se bo tudi župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič, ki meni, da je čimprejšnja precepljenost prebivalstva edino upanje za Slovenijo in preostali svet. »Žal je med ljudmi preveč takšnih, ki se napajajo s pomisleki, ki druge ljudi odvračajo tako od upoštevanja ukrepov kot od cepljenja,« pravi Ivanušič, ki opaža, da so med ljudmi razširjene tudi različne teorije zarote v zvezi s cepivi in ukrepi za zajezitev koronavirusa. »Razlog za tako težavno prijemanje ukrepov med ljudmi je po mojem mnenju tudi razklanost slovenske politične scene. Če bi bila ta bolj enotna, bi bilo gotovo lažje obvladovati nevarnosti širjenja okužb,« še dodaja Ivanušič.

Novak bo počakal na drugo cepivo

Župan Dobrovnika Marjan Kardinar pravi, da je imel pomisleke glede cepljenja zaradi operacije srca, a se je po pogovoru z osebnim zdravnikom in kardiologom odločil, da se bo cepil. »Priporočam, da tako storijo tudi tisti, ki jim zdravstveno stanje cepljenje omogoča.«


Župan Občine Puconci Ludvik Novak pravi, da je prijavljen na cepljenje, a se noče cepiti s cepivom AstraZenece, saj ima pomisleke zaradi dogodkov, povezanih s tem cepivom. Kot pravi, se bo cepil z drugim cepivom, ko se bo lahko.

Takšnih dvomov kot Novak nimajo Vera Markoja (Črenšovci), Borut Horvat (Turnišče), Danilo Kacijan (Cankova) in Aleksander Jevšek (MO Murska Sobota), ki so že prejeli prvi odmerek cepiva AstraZenece. »Absolutna pravica, da sami odločamo o posegih na svojem telesu, ne more kršiti pravice drugih do zdravja,« ob tem pravi Jevšek, ki hkrati poziva vse občane, naj se cepijo. Da so se že cepili, so potrdili tudi Branko Belec (Križevci), Andrej Steyer (Apače), Ivan Markoja (Odranci), Anton Slana (Sv. Jurij), Iztok Fartek (Šalovci), Janez Magyar (Lendava), Ludvik Orban (Hodoš) in Franc Horvat (Tišina), ki pravi, da enako kot v drugih primerih tudi tokrat zaupa slovenski zdravstveni stroki. Enako zaupanje izraža tudi rogašovski župan Edvard Mihalič, ki cepljenje priporoča tudi občanom. Cepljen je tudi veržejski župan Slavko Petovar, ki dodaja: »Prav tako priporočam cepljenje vsem drugim, saj je to najkrajša pot do življenja, kot smo ga poznali pred epidemijo.«

Na poslano vprašanje pa niso odgovorili županja Ljutomera Olga Karba, Robert Ščap (Kobilje) in Cvetka Ficko (Grad), saj pravijo, da je cepljenje njihova zasebna odločitev, ki ni za javnost.

V četrtek je začela veljati četrta različica nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19. Nekoliko so se spremenile prednostne skupine, kot je ob predstavitvi dejal minister za zdravje Janez Poklukar, pa bodo cepiva vseh proizvajalcev sedaj namenjena vsem skupinam prebivalstva. Izbiranje med cepivi ni možno. »Ni važno, s katerim cepivom se kdo cepi, važno je, da cepivo pride,« je bil jasen. V strategiji je bolj podrobno opredeljena tudi obveznost cepilnih centrov glede vodenja cepilnih seznamov, med drugim morajo imeti tudi seznam oseb, ki bodo prejele odmerek, če se kdo cepljenju odpove.

cepljenje
Aleš Cipot
V četrtek je začela veljati četrta različica nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19.

Splošno prebivalstvo glede na prijavo

V prvi prednostni skupini ostajajo zdravstveni delavci in sodelavci ter zaposleni in oskrbovanci v domovih za starejše in socialnovarstvenih zavodih. Nato so za cepljenje predvidene osebe, ki so starejše od 70 let, ter posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost, diplomati, tuji diplomatski predstavniki v Sloveniji, pripadniki slovenske vojske in policije, ki odhajajo na mirovne misije. V to skupino so bili pri zadnji dopolnitvi uvrščeni še udeleženci olimpijskih in paraolimpijskih iger. Tretja prednostna skupina vključuje starejše od 60 let in kronične bolnike od 18 do 64 let. Potem so na vrsti predsednik države in urad predsednika, poslanci državnega zbora in državni svetniki v državnem svetu, vlada, urad premierja, ustavno sodišče, župani in direktorji občinskih uprav, tudi zaposleni v državni upravi in pravosodju, upravi za zaščito in reševanje ter zaposleni v policiji ter vojski. Ob tem dodajmo, da so se predsednik Borut Pahor, premier Janez Janša, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca s prvim odmerkom cepiva AstraZenece že cepili.
V peti skupini so zaposleni v sektorjih energetike, prometa, prehrane, farmacevtske industrije in farmacevtske veletrgovske dejavnosti, preskrbe s pitno vodo, financ, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov. Nadalje zaposleni, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje države, zaposleni in prostovoljci v organizacijah in združenjih, ki pomagajo kroničnim bolnikom, odvisnim od drog in drugim ranljivim skupinam. Na koncu se bo lahko cepil še preostali del prebivalstva glede na vrstni red prijav.



cepljenje pomurski-župani