vestnik

Veljati je začela pokojninska novela. Delovni invalidi in vdovci bodo imeli boljši položaj

STA, Vestnik.si, 28. 12. 2023
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Pokojninska novela, ki je začela veljati danes, izboljšuje položaj delovnih invalidov in vdov oz. vdovcev. Med drugim vpeljuje institut zagotovljene vdovske pokojnine. Določbe, ki se nanašajo na omenjeni skupini upravičencev, se bodo začele uporabljati 1. januarja 2024.

Zagotovljena vdovska pokojnina, ki jo vpeljuje novela, je namenjena vdovam in vdovcem, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje starostne, predčasne ali invalidske pokojnine. Po noveli bo zagotovljena vdovska pokojnina enaka znesku zagotovljene pokojnine. Zagotovljena pokojnina, do katere so upravičeni upokojenci s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa, bo sicer januarja po izvedeni delni uskladitvi znašala 744 evrov.

V skladu z novelo se vdovam oz. vdovcem, ki izpolnjujejo pogoje, zagotavlja pokojnina v višini seštevka lastne starostne, predčasne ali invalidske pokojnine ter osnove za odmero vdovske pokojnine, a največ do višine zagotovljene pokojnine. S tem naj bi preprečili primere, ko bi vdova ali vdovec prejemal višji znesek, kot sta ga imela pred smrtjo enega od partnerjev oba partnerja skupaj.


Novela nadalje prinaša spremembo pri izračunu pokojninske osnove za delovne invalide, ki ostanejo vključeni v zavarovanje za krajši delovni čas, ker iz zdravstvenih razlogov niso sposobni opravljati dela s polnim delovnim časom, in za ta čas prejemajo invalidsko nadomestilo. Do zdaj se je zavarovancem pri upokojitvi upoštevala v pokojninsko osnovo plača oz. zavarovalne osnove za krajši delovni čas in nadomestilo, ki je že bilo odmerjeno od pokojninske osnove, zato so bili takšni zavarovanci na slabšem.

Po noveli pa se jim bo pokojnina namesto od dejanskega prejemka, torej plače za polovični delovni čas in nadomestila, odmerjala od plače, ki bi jo prejemali, če bi delali za poln delovni čas. To posledično pomeni višjo osnovo za odmero pokojnine.


Prav tako novela vzpostavlja pravno podlago za minimalno potrebno sistemsko proračunsko financiranje vzdrževanja in posodabljanja mikrosimulacijskih modelov, ki jih pripravlja Inštitut za ekonomska raziskovanja.

pokojnine invalidi novela