vestnik

Veljati začeli poenostavljeni postopki zaposlovanja v vzgoji in izobraževanju

Vestnik.si, STA, 1. 7. 2023
Nataša Juhnov
Šole bodo tako lahko zaposlovale tudi strokovnjake brez pedagoško-andragoškega znanja.
Aktualno

Veljati je začela novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki naslavlja trenutno situacijo pomanjkanja strokovnih delavcev in poenostavlja nekatere postopke za lažje zaposlovanje. Šole bodo tako lahko zaposlovale tudi strokovnjake brez pedagoško-andragoškega znanja.

Novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki so jo v parlamentarni postopek s ciljem zagotoviti večjo dostopnost do pedagoškega osebja ob zagotavljanju vsaj obstoječe ravni kakovosti v izobraževanju vložile koalicijske Gibanje Svoboda, SD in Levica, se dotika tudi dokazovanja znanja slovenskega jezika.

Poleg tega skrajšuje postopke sprejemanja podzakonskih predpisov, s katerimi minister določi izobrazbo, saj strokovni svet že v postopku sprejemanja izobraževalnih programov določi posebni del programa, ki je podlaga za določitev izobrazbe. Zato ni potrebno, da bi strokovni svet naknadno podal še mnenje glede predloga pravilnika.

Po noveli bodo vrtci in šole za določen čas dveh let lahko zaposlili osebo z izpolnjenimi pogoji glede stopnje in smeri izobrazbe, a brez opravljenega strokovnega izpita. Ko bi opravil ta izpit, bi takoj sklenil pogodbo za nedoločen čas.

Šole pa bodo lahko zaposlile tudi strokovnjake brez pedagoške, pedagoško-andragoške ali specialne pedagoške izobrazbe. Z njimi bi lahko sklenili pogodbo za določen čas treh let, s pogojem, da se v enem letu vpišejo na ustrezni študijski program za pridobitev manjkajoče izobrazbe. Če bi jo v treh letih pridobili, bi takoj sledila sklenitev pogodbe za nedoločen čas.

zakon izobraževanje financiranje