vestnik

Veri Gašpar je priznanje seglo do srca

Silva Eöry, 24. 11. 2021
Zveza Slovencev na Madžarskem
Vera Gašpar že 68 let poje v najstarejši porabski kulturni skupini, Mešanem pevskem zboru Avgusta Pavla.
Aktualno

V Žalcu je potekala državna folklorna prireditev Folklorna prepletanja, na kateri je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podelil tudi Maroltove plakete in listine za leti 2019 in 2020. Med dobitniki priznanj je bila porabska Slovenka Vera Gašpar.

»To priznanje, ki sem ga prejela, mi zelo veliko pomeni. Seglo mi je do srca, da Slovenija ni pozabila name. Vesela sem, da sem toliko zdrava, da sem lahko priznanje tudi osebno prevzela. Bilo je posebno doživetje,« je dejala 81-letnica, ki je že od zgodnje mladosti povezana s petjem, tako ljudskim kot zborovskim.

Med letoma 1970 in 1972 je raziskovalna ekipa sekcije za glasbeno narodopisje Inštituta za slovensko narodopisje v večdnevnih terenskih snemanjih večkrat obiskala tudi Porabje. V takratnih strogih političnih in meddržavnih razmerah oziroma v času nadzorovane in omejene rabe slovenskega jezika so raziskovalci vstopali v domove pričevalcev ljudskega izročila. Kot so zapisali v obrazložitvi, je imela veliko zaslugo pri spoznavanju porabske pevske kulture prav Vera Gašpar, ki je raziskovalcem omenjenega inštituta v tistem obdobju zapela prek 50 pesmi, pomembno vlogo pa je odigrala tudi kot vez med raziskovalci in pevkami ter pevci.

Vera Gašpar že 68 let poje v najstarejši porabski kulturni skupini, Mešanem pevskem zboru Avgusta Pavla, leta 2000 je ustanovila skupino Ljudski pevci Zveze Slovencev Gornji Senik, poje v cerkvi in v pevskem zboru, ki deluje pri Porabskih slovenskih upokojencih. 

»V Porabju petje slovenskih pesmi oziroma petje v slovenščini ni bilo samoumevno. Ne glede na to je v vseh obdobjih, naj je šlo za restriktivna desetletja v času železne zavese ali za čas po padcu berlinskega zidu, Vera Gašpar aktivno sodelovala pri petju slovenskih ljudskih pesmi,« je bilo še poudarjeno na prireditvi v Žalcu.

vera-gašpar maroltova-listina porabska-slovenka