vestnik

Veronikina nagrada letos pomurskemu pesniku

Vestnik.si, STA, 27. 8. 2024
Nataša Juhnov
Denis Škofič
Aktualno

Na celjskem Starem gradu so nocoj pripravili Veronikin večer poezije in glasbe, na katerem so razglasili letošnjega nagrajenca. Veronikin lavreat je postal Denis Škofič s pesniško zbirko Tuskulum. Po oceni komisije je Tuskulum drzno, a hkrati do potankosti premišljeno koncipiran pesniški svet, ki nas vedno znova pretresa.

Kot so sporočili s celjske občine, je komisija v utemeljitvi nagrade zapisala, da se v pesniški zbirki Tuskulum razmejitev med družbenim in naravnim, med človeškim in živalskim, med posvetnim in profanim seseda sama vase, v točko, v kateri se svet razrašča iz jezika, v kateri je jezik tisto zavetje, h kateremu se znova in znova vračamo.

"Toda Denis Škofič bralcu ne ponuja pomiritve - prej nasprotno, ponuja mu izgon iz znanega, izgon iz udobja, in iskanje zavetja le tam, ve pesnik, kjer je prostor za premišljanje in kjer se skriva spoznanje," je še zapisala komisija.

Lavreat je prejel denarno nagrado v višini 4000 evrov in listino celjske občine.

Škofič, rojen leta 1985, je pesnik, pisatelj in literarni kritik. Izdal je tri pesniške zbirke: Sprehajalec ptic (nominacija za Jenkovo nagrado in kritiško sito), Seganje (nominacija za Jenkovo nagrado) in Tuskulum, za katero je letos prejel Cankarjevo nagrado za najboljše izvirno literarno delo prejšnjega leta.

S kratkimi zgodbami je bil uvrščen v zbornik Vrane, čečkarije in konfeti ter antologijo Petdeset izbranih kratkih zgodb avtorjev in avtoric rojenih po 1980. Leta 2019 je osvojil nagrado pesniškega turnirja in s tem postal vitez poezije.

Leta 2021 je pri grški založbi Thraka izšel prevod zbirke Seganje. Njegove pesmi so prevedene v angleščino, madžarščino, hrvaščino, makedonščino, češčino, nemščino, slovaščino in grščino.

Za Veronikino nagrado so bili nominirani še Maja Miloševič Čustić z zbirko Vidno polje, Jure Jakob z zbirko Drobne opazke, Tonja Jelen z zbirko Od točke nič in Barbara Korun z zbirko Vnazaj.

Zbirke je v ožji izbor za nagrado, ki jo podeljuje Mestna občina Celje, uvrstila tričlanska komisija, v kateri so bile Veronikina nagrajenka, prevajalka ter doktorica angleške in ameriške književnosti Kristina Kočan (predsednica), literarna zgodovinarka in teoretičarka Alojzija Zupan Sosič ter pisateljica, prevajalka in publicistka Pia Prezelj.

Nominirane zbirke so izšle v obdobju med lanskim junijem in letošnjim majem pri Centru za slovensko književnost, LUD Literatura, založbah Litera in Pivec ter Cankarjevi založbi.

Na Veronikinem večeru so podelili tudi zlatnik poezije za pesniški opus in ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika, ki ga je letos prejel Boris A. Novak. Nagrado mala Veronika za najboljšo dijaško pesem je prejel Timotej Kristijan Kovač za pesem Ko sem potrkal. Premierno je bila predstavljena tudi nova skladba, ki je nastala po pesmi Borisa A. Novaka, Žalost.

denis-škofič veronikina-nagrada veronikin-lavreat