vestnik

Verski predstavniki pozvali vernike naj za praznike ostanejo doma, cerkve se bodo odprle, ko bo to mogoče

I.B., 8. 4. 2020
Branko Žunec
Cerkve bodo za velikonočne praznike brez navzočnosti vernikov.
Aktualno

Aktualne informacije o dogajanju v Sloveniji je danes predstavil vladni govorec Jelko Kacin, na tiskovni konferenci pa so se mu pridružili ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, škof evangeličanske cerkve Augsburške veroizpovedi v RS Leon Novak, paroh srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Boškovič, mufti islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus in predsednik judovske skupnosti za Slovenijo Boris Čerin-Levi.

Že nekaj dni je stanje v naši državi spodbudno, podatki pa kažejo, da smo na dobri poti, tako ocenjuje situacijo Kacin. Dodaja, da je pred nami ključna faza, čez velikonočne praznike pa bomo dobili jasne podatke o tem, kako in kdaj naprej. "Veriga je močna le toliko, kolikor je močen njegov najšibkejši člen," je še poudaril Kacin. 

Nadškof Zore je v svojem nagovoru vse vernike pozval, da v velikonočnem času ostanejo doma in ne naredijo ničesar, s čimer bi pospešili epidemijo in širjenje okužb. Izrazil je sožalje svojcem vseh tistih, ki so tudi zaradi koronavirusa izgubili življenje, obenem pa se zahvalil vsem zdravstvenim delavcem in tistim zavodom in ustanovam, ki v teh dneh pomagajo soljudem. Zagotovil je še, da bodo cerkve odprli prvi dan, ko bo to mogoče. 

nagovor, msgr
Slovenska škofovska konferenca
Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore.

Evangeličanski škof Novak je vernike pozval, da še naprej vztrajajo pri upoštevanju ukrepov, saj lahko vsak bistveno prispeva k temu, da se virus ne širi naprej, temveč usiha. "Dokler zdravila ni, živimo v nenehni nevarnosti in smo izpostavljeni okužbi," je povedal in dodal, naj praznujemo velikonočne praznike v ozkem družinskem krogu, brez obiskov in brez izletov. 

murska-sobota, leon-novak, evangeličanski-škof
Nataša Juhnov
Leon Novak

Paroh srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković je izpostavil, da je planetarna bolezen pokazala grenko resnico o nas, da med nami in med narodi ni ljubezni. "Kakšno cepivo bo pozdravilo to sodobno bolezen, ki se imenuje pomanjkanje bolezni," se sprašuje in dodaja, da smo na izpitu vere in človeškosti. "Poskusite nadoknaditi vse, kar ste doslej zamudili in s tem naredite svoj dom bolj zanimiv kot katerikoli kraj, kjer ste se zabavali. Da bi vam bili dnevi izolacije znosni in bi sebe ter druge obvarovali pred okužbo,« je pozval paroh Bošković.

paroh peran boskovic pl2
Primož Lavre
Paroh Peran Bošković

Mufti islamske skupnosti Nedžad Grabus pa je v nagovoru izpostavil, da ni preprosto govoriti o praznikih brez ljudi, ki ne morejo hoditi v sakralne prostore, obenem pa ocenil, da je to edina razumna odločitev. "Je pa to za nas priložnost, da začnemo malo bolj poglobljeno razmišljanje o zadevah, ki so pomembne za vernike, da kaj preberemo," dodaja Grabus. 

Nedžad Grabus
Mediaspeed
Nedžad Grabus, mufti Islamske skupnosti v Sloveniji

koronavirus slovenija verski-predstavniki