vestnik

Vesna v Prekmurju s tremi županskimi kandidati. V katerih občinah in kdo so?

Rok Šavel, 15. 11. 2022
Rok Šavel
Predstavitev županskih kandidatov Vesne v Pomurju.
Aktualno

Neparlamentarna zelena stranka ima v Sloveniji skupno šest županskih kandidatov, od tega kar polovico v Prekmurju, saj nastopajo v občinah Moravske Toplice, Turnišče in Kobilje.

V hotelu Belmur v središču Murske Sobote, ki je bil v zadnjem obdobju zelo zaželjeno prizorišče za predstavitve županskih kandidatov in list na lokalnih volitvah, je minuli ponedeljek potekala tiskovna konferenca zelene stranke Vesna, na kateri so predstavili svoje tri županske kandidate v Pomurju.

Ob navzočnosti sopredsednice stranke Urše Zgojznik in podpredsednika ter koordinatorja lokalnih volitev Klemna Belharja so se tako predstavili Tatjana Vokić Vojkovič, ki kandidira za županjo občine Moravske Toplice, Matej Bukovec, županski kandidat v občini Kobilje in Tina Hozjan Žižek, ki se poteguje za županski stolček v občini Turnišče. Uvodoma je sopredsednica stranke poudarila, da želijo kot zelena stranka presegati klasično razdeljenost Slovenije na levo in desno oziroma kot je dejala, na Slovenijo, ki je Kučanova in na Slovenijo, ki je Janševa. "Zelena politika je nujna in presega delitve zaradi prihodnosti našega planeta," je dejala Zgojznikova.

Stranka je v prvem krogu predsedniških volitev podprla Vladimirja Prebiliča, v drugem pa nikogar, ravno tako se niso prijavili kot organizator referendumske kampanje. Kljub temu pa, kot je povedala sopredsednica stranke, dajejo podporo vsem trem zakonom na referendumu, a imajo zadržek pri zakonu o vladi, ker se jim zdi združitev ministrstva za okolje, podnebje in energetiko napačna. Belhar je v nadaljevanju predstavil programska izhodišča in odločitev za podporo posameznih županskih kandidatov. Ta temelji predvsem na tem, da so kandidati "zeleni" in se zavedajo, da doživljamo podnebne posledice in moramo storiti marsikaj, da se nanje prilagodimo in jih preprečujemo.

vesna, lokalne-volitve
Rok Šavel
Predstavitev županskih kandidatov Vesne v Pomurju.


Vojkovičeva stavi na turizem


Kot prva se je predstavila Tatjana Vokić Vojkovič, županska kandidatka v občini Moravske Toplice, ki je dejala, da se je za kandidaturo odločila, ker se poistoveti s programskimi izhodišči stranke Vesna. Želi si razvoja občine v smeri prostora gibanja, kjer se predvsem sliši glas občanov. Med osrednjimi izhodišči njene kandidature in Vesnine liste za občinski svet so odpiranje novih zelenih delovnih mest, povezovanje občine z izbranimi svetovnimi regijami, posodobitev turistične infrastrukture v smeri digitalizacije in zelene prenove ter preseganja sezonskosti turističnega obiska in razpršitve turistične potrošnje po celotni občini, oživitev društvenega življenja, socialna blaginja in skrb za starejše. Omenila je tudi skrb za živali, saj po njenem mnenju v Pomurju primanjkuje sobodno zavetišče za živali. V občini Moravske Toplice je sicer skupno pet kandidatov, poleg Vojkovičeve še aktualni župan Alojz Glavač, kandidat Gibanja Svoboda Tomaž Gregorec in neodvisna kandidata Franc Cipot ter Tadej Henzel.


Bukovec bi poslušal občane


Kandidat za župana občine Kobilje Matej Bukovec je izpostavil demokracijo, socialno vključenost, okolje in ustvarjalnost kot temeljna izhodišča za kandidaturo. V programu je predvidel vzpostavitev participativnega proračuna v višini pet tisoč evrov na leto, vzpostavitev avtobusne linije Kobilje-Lendava, sprejem občinskega prostorskega načrta in zeleni turizem osnovan na individualnem pristopu. Pri tem je spomnil, da je Kobilje začetek Jakobove poti v Sloveniji, kar bi bilo potrebno izkoristiti. Na kandidatni listi za svetnika sicer kandidira le on sam, bo pa, kot napoveduje, na sejah občinskega sveta zahteval poimensko glasovanje, da bo občane obveščal po vsaki seji, kako so posamezni svetniki glasovali. "Lahko zagotovim, da je moj način sodelovanje, poslušanje in vzpostavitev ukrepov glede na potrebe občanov," je poudaril ob koncu svoje predstavitve. Poleg Bukovca za župana občine Kobilje kandidira še aktulani župan Darko Horvat, ki ga je predlagala Slovenska ljudska stranka.


Hozjan Žižkova si želi sprememb


Zadnja se je predstavila Tina Hozjan Žižek, ki kandidira za županjo v občini Turnišče. 30-letna kandidatka pravi, da se je odločila tudi zaradi tega, da bo občanom ponujena možnost izbire, poleg tega je zaznala, da si občani želijo sprememb. Vesnina kandidatka sicer priznava, da zelo močnega nasprotnika v aktualnem županu Borutu Horvatu, ki kandidira na predlog Slovenske demokratske stranke. Njene osnovne programske točke so sicer ljudje, okolje, participacija, kmetijstvo, sprememba občinskega prostorskega načrta, pomoč starejšim občanov in poseben poudarek na civilni zaščiti. "Želim povezatii vse občane. Hočem, da sodelujemo in se pogovarjamo," je dejala in dodala, da bo potrebno povečati dodatke za pomoč ob rojstvu otroka, komunalno urediti zemljišča in oprostiti dajatve, si prizadevati za gradnjo sončnih elektrarn ter pomagati občanom, ki so socialno šibkejši. Omenila je tudi pomanjkanje kmetijske zadruge, ki jo zaradi velikega števila večjih kmetov in tudi vrtičkarjev v občini nujno potrebujejo.

predstavitev vesna hotel-belmur lokalne-volitve
Kaj zdaj berejo drugi