vestnik

Veste, do kdaj vam velja e-vinjeta? Simič zaprosil Dars za obveščanje voznikov

Rok Šavel, 8. 1. 2023
DARS
Večina nakupov e-vinjete na fizičnih prodajnih mestih, za obveščanje potrebna registracija in potrdilo o nakupu.
Aktualno

Nekdanji prvi mož finančne uprave Ivan Simič je Dars zaprosil, da o poteku veljavnosti e-vinjete obvesti vse lastnike po elektronski pošti. Tako so mu odgovorili na Darsu.

Od predlanskega decembra so fizične vinjete, v obliki nalepke na vozilu, zamenjale elektronske vinjete, ki so vezane na registrsko številko vašega avtomobila. Veljavnost e-vinjete pa ni več vezana na koledarsko leto, ampak velja eno leto od izbranega datuma, ki ga uporabnik določi ob nakupu. Številni vozniki se tako te dni sprašujejo, kdaj morajo kupiti novo letno e-vinjeto ozirom, kdaj jim obstoječa preneha veljati, da ne bi bili pomotoma oglobljeni za vožnjo brez vinjete. Globa namreč znaša 300 evrov, ampak za vsako vožnjo - vsak nov vstop na avtocesto ali hitro cesto tako predstavlja nov prekršek, kar pomeni, da se globe seštevajo, najvišja globa v sistemu vinjete pa trenutno znaša 4000 evrov. Postopek, ko kamere Družbe za avtocesto Republike Slovenije (Dars) zaznajo prekršek, do njegove obravnave, namreč traja in voznik brez vinjete lahko v tem času prekršek večkrat ponovi, brez da bi se tega zavedal.


Le dobrih dvajset odstotkov z nakupom preko spleta


V duhu polemik številnih voznikov je nekdanji direktor finančne uprave Ivan Simič pred dnevi na družbenem omrežju pozal Dars, da naj po elektronski pošti lastnike avtomobilov obvesti o poteku e-vinjete in od Darsa dobil odgovor. "Vsi, ki so vinjeto kupili v spletni trgovini (https://evinjeta.dars.si) kot registrirani uporabniki, so lahko označili, da želijo prejeti obvestilo pred potekom veljavnosti vinjete, ki ga bodo oziroma so ga že prejeli po elektronski pošti in/ali prek SMS-sporočila," so sporočili z Darsa in dodali, da neregistriranih uporabnikov obvestiti ne morejo, ker z njihovimi podatki ne razpolagajo.

Ravno večina uporabnikov e-vinjete, kar 77 odstotkov, pa je nakup opravila na fizičnih prodajnih mestih, zato z njihovimi podatki Dars ravno tako ne razpolaga. So pa vsi uporabniki ob nakupu prejeli potrdilo, na katerem piše, do kdaj velja njihova e-vinjeta, so poudarili na Darsu. Potrdilo je potrebno tudi za naknadno registracijo v spletni trgovini, če bi si uporabniki želeli nastaviti opomnik o poteku veljavnosti njihove e-vinjete.

Do konca novembra 2022 je Dars sicer prodal skupno 7.914.522 vinjet, od tega 7.310.921 elektronskih (kot je znano, so bile kratkoročne vinjete za leto 2022, torej tedenske in mesečne, do konca februarja letos naprodaj še v obliki nalepk). Skupna vrednost prodanih vinjet v obdobju od 1. 12. 2021 do 30. 11. 2022 znaša 215,7 milijonov evrov in je za 42,6 milijonov evrov višja kot v primerljivem obdobju preteklega leta. V primerjavi s prodajo vinjet v obdobju od 1. 12. 2018 do 30. 11. 2019 (pred epidemijo covida) pa je višja za 24,6 milijonov evrov.

e-vinjeta veljavnost-vinjete dars ivan-simič digitalizacija