vestnik

Pomurka razvijala idejo o proizvodnji ledu brez mikrobov

Ines Baler, 5. 4. 2023
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Gaja Jerebic, dijakinja 4. letnika Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, je nastopila v finalu tekmovanja Popri, v katerem so mladi od 12. do 29. leta prikazovali svoje podjetniške ideje.

Lipovčanka se je v finale uvrstila kot zmagovalka regijskega izbora med dijaki iz koroške, savinjske, podravske in pomurske regije. Predstavila se je z idejo Safe ice (varen led), ki predvideva proizvodnjo biološko nekontaminiranega ledu, torej ledu brez mikrobov, ki bo zdravju in okolju prijazen. »Poslovna ideja se je razvila iz raziskovalne naloge, v kateri sem s pomočjo ljubljanske veterinarske fakultete raziskala, koliko mikrobov je v ledu, ki ga uporabljamo, in ugotavljala, ali je mogoče v led dodati elektrooksigenirano vodo ter v kolikšnih vrednostih. Ker so bile zastavljene hipoteze pritrdilne, sem začela razvijati podjetniško nalogo,« je opisala. 

Elektrooksigenirana voda je ekološki biocid, ki vsebuje aktivno snov, ki uničuje mikrobe. Jerebičeva je uporabila steriplant N, ki se pridobiva iz navadne vode in nejodirane kuhinjske soli. 

gaja jerebic, popri, gfml
Osebni arhiv
Gaja Jerebic iz Lipovec je zmagovalka regijskega izbora med dijaki iz koroške, savinjske, podravske in pomurske regije.


Celotna zgodba okoli raziskave se je začela s počitniškim delom, ki ga je opravljala v proizvodnji omenjenega dezinfekcijskega sredstva. Delo je opravljala na napravi za proizvodnjo aktivirane vode, in ker jo je proces dela zanimal, je dobila idejo o raziskovalni nalogi. V njej je zapisala, da se ji zdi uživanje kakovostne hrane zelo pomembno, ker ima velik vpliv na zdravje in kakovost našega življenja. »Pri predelavi, transportu in hranjenju svežih živil imata velik pomen zamrzovanje in onesnaženost ledu in vode, kar je tudi problem. Odločila sem se, da podrobneje raziščem pripravo ledu z dezinfekcijskim sredstvom in poskusim narediti korak k njegovi večji čistosti.«

led, kocke-ledu
Pixabay
Fotografija je simbolična.


V nalogi si je zastavila štiri hipoteze. Prva se je glasila, da je v led možno aplicirati elektrooksigenirano vodo in da bo učinkovitost ledu po aplikaciji različnih koncentracij elektrooksigenirane vode podobna učinkovitosti raztopine pri sobni temperaturi. Naslednja je, da bodo najustreznejše raztopine z desetodstotno elektrooksigenirano vodo. Tretja, da bodo ledene kocke, narejene iz raztopine pitne in elektrooksigenirane vode vsebovale manj mikroorganizmov kot ledene kocke iz pitne vode, četrta pa, da imajo v živilskih trgovinah natančno določene smernice za pripravljanje ledu, ki ga uporabljajo za hlajenje svežih živil. V raziskavi je uporabila več metod dela, in sicer delo v šolskem laboratoriju, delo na veterinarski fakulteti in intervju. Na koncu je potrdila zadnji dve hipotezi, prvo delno, drugo pa je ovrgla, saj je ugotovila, da ustreza že raztopina z osemodstotno koncentracijo elektrooksigenirane vode. 

Končna ugotovitev je torej bila, da elektrooksigenirano vodo v manjših koncentracijah lahko apliciramo v led, da uniči mikroorganizme, ki so zelo pogosti v živilski industriji. Jerebičeva sedaj razvija posebno tehnologijo vmesnika, ki bi omogočil izdelavo ledu brez mikrobov na kraju uporabe, torej v živilskih trgovinah, restavracijah, še posebej pa se usmerja na hotelske verige.



V tekmovanju Popri je tokrat sodelovala prvič in danes je v Novi Gorici nastopila na nacionalnem tekmovanju. Tam je predstavila tudi model vmesnika, ki ga je dobila s pomočjo tridimenzionalnega tiskalnika, je dejala dijakinja, katere mentorica je Nina Žuman. »Ali veste, kakšen led uporabljate? Naj vas le malo skrbi,« je hudomušno dejala ob koncu in dodala, da želi svojo idejo čim bolj približati ljudem. 

popri gaja-jerebic GFML safe-ice led podjetniške-ideje