vestnik

Vestnik predstavlja Kavč. Prvi bo na ogled že drevi

Vestnik.si, 8. 8. 2024
Jure Kljajić
Na umetelnem kavču bomo gostili zanimive goste z vseh področij in območij, ki so ali niso neposredno povezani s Pomurjem.
Aktualno

Kavč je Vestnikov podkast, ki ga boste lahko spremljali na naši spletni strani vestnik.si in na naših družbenih omrežjih.

Na umetelnem kavču bomo gostili zanimive goste z vseh področij in območij, ki so ali niso neposredno povezani s Pomurjem. S tem želimo ponudbo naših vsebin še bolj razširiti in jo še približati bralcem oziroma po novem tudi poslušalcem in gledalcem. Podkasti so vse bolj priljubljeni sproščeni pogovori, ki vključujejo tudi bolj osebna vprašanja voditelja, gostu pa dopuščajo več svobode, da razgrne svoje najgloblje misli, se pošali z voditeljem, odpre dušo in tako poslušalcu oziroma gledalcu dovoli vpogled v svoj svet.



Za ta novi način predstavljanja gostov in informacij smo se na Vestniku odločili, ker želimo biti v koraku s časom. Podkasti so v tujini zelo priljubljeni, že nekaj let se vse bolj uveljavljajo tudi pri nas. Zahteve občinstva se spreminjajo, ritem življenja je vse hitrejši, ljudje pa smo vse bolj izbirčni, komu bomo namenili svoj čas. Podkaste si lahko predvajamo, medtem ko se rekreiramo, vozimo, opravljamo gospodinjska opravila, in tako naredimo več stvari hkrati. Naš podkast Kavč bo posnet tudi s kamero, tako da boste celoten pogovor lahko tudi videli, kar je novost tudi za nas v osnovi časopisne novinarje.



Nobena sprememba ni preprosta, tudi ta ni in tudi priprave na nov izdelek, ki ga bo pripravljala naša ekipa, niso bile. Spremembe spremlja negotovost, ne nazadnje se podajamo na povsem novo pot vodenja mini oddaj. Ker se ničesar ne lotevamo napol, smo opravili tudi tečaj nastopanja v javnosti in vodenja podkastov s strokovnjakinjo, ki jo sicer bolj poznate s televizijskih ekranov, Suzano Perman, za katero malokdo ve, da še dlje, kot nas nagovarja v informativnih oddajah, poučuje retoriko in javno nastopanje. Že na prvih vajah je razblinila strah in novinarje spomnila, da obvladajo svoj posel, kamera pa je njihova prijateljica, ne sovražnica. Ugotovili smo, kako dolgih ali kratkih je lahko dvajset minut, kolikor bodo predvidoma trajali podkasti, ki bodo objavljeni ob torkih in četrtkih ob 19. uri, za vedno pa bodo ostali na naši spletni strani, tako da si jih boste lahko ogledali in jim prisluhnili, kadar boste želeli.

Vsak novinar je opravil že vrsto pogovorov, intervjujev, izprašal toliko ljudi, da jih je nemogoče prešteti, zato dvomov, da tega ne bi znal narediti pred kamero, ni. In če se je kdaj komu kakšen pomislek prikradel, so vaje, ki smo jih opravili, preden bo izšel prvi, tudi to odpravile.



Nekoliko na trnih in toliko bolj veseli smo, da je naposled le napočil čas za prvi podkast Kavč in prvega gosta – dolgoletnega člana Mure Žigo Kousa, ki je pred kratkim končal kariero profesionalnega igralca, a ostaja vpet v nogomet.

Način podajanja informacij se nenehno spreminja, a novinarstvo v svoji biti ostaja isto. Njegova naloga je bdenje nad ravnanjem oblasti, gospodarstva, družbe, raziskovanje, spraševanje, branje, pisanje in potem sporočanje informacij občinstvu. Temu so na Vestniku sledili dolgo pred tem, kot sem se pridružila ekipi, tega se držimo tudi sedaj in upam, da bo tako tudi v prihodnje. Kot sem že pisala, časi za novinarstvo niso rožnati, saj morajo ljudje v poplavi medijev razločiti med resnim novinarstvom in poceni mrhovinarstvom. Mnogi pogosto podcenjujejo svoje bralce, mi vas ne. Zavedamo se, da vi za to, da nas zdaj berete, namenite svoj čas in ne nazadnje svoj denar. Zato je naša naloga, da svoje delo opravimo profesionalno in kot najbolje znamo. Prepričani smo, da boste v našem podkastu, ki ga ustvarjamo v sodelovanju s skupino Business Point, lahko prisluhnili pronicljivim sogovornikom.  

Hvala, spoštovani bralci, za zaupanje.

Vabljeni, da si ogledate naš novi podmladek podkast Kavč, ki bo na vestnik.si dostopen že danes ob 19. uri.

kavč podkast Vestnik novost