vestnik

Vestnikova osebnost Pomurja 2019 je Zvonko Žekš

Vestnik, 19. 3. 2020
Nataša Juhnov
Zvonko Žekš je Vestnikova osebnost Pomurja 2019.
Aktualno

Vestnik že nekaj let zapored izpostavlja posameznike, ki so v regiji pustili pečat in družbo naredili boljšo in lepšo. Uredništvo je tudi letos izbralo deset kandidatov za Vestnikovo osebnost Pomurja z različnih področij, končno odločitev pa prepustilo vam, bralcem Vestnika in spletnim uporabnikom portala vestnik.si.

Na izbiro smo vam ponudili posameznike, ki so si nominacijo prislužili ali s pogumno odločitvijo, razkritjem osebne zgodbe, poslovnim ali športnim uspehom, pomočjo sočloveku ali z odkrivanjem novih dejstev. 

vestnikova-osebnost-pomurja-2019
Vestnik.si
Izbiramo Vestnikovo osebnost Pomurja 2019.

Vestnikova osebnost Pomurja 2019 je Zvonko Žekš
Bralcev Vestnika in uporabnikov spletne strani vestnik.si se je v preteklem letu najbolj dotaknila izpoved Zvonka Žekša, ki je premagal alkoholno odvisnost. Presenečen je sprejel novico, da je postal Vestnikova osebnost Pomurja 2019, in se iskreno razveselil klica, ob tem pa še nekoliko hudomušno dodal: »Vesel bi bil tudi, če bi kdo poklical in rekel, da je konec koronavirusa.« Meni, da so ljudje v prispevku prepoznali tudi sebe in ugotovili, da to ni tabu tema, ampak se je treba o tem pogovarjati, ker tudi od tega ljudje umirajo. 

murska-sobota, zvonko-žekš
Nataša Juhnov
Zvonko Žekš

Več dni po objavi njegove zgodbe v Vestniku je dobival ogromno klicev, sporočil, elektronske pošte, pri čemer so mu vsi čestitali za pogum, obenem pa so se nanj obračali tudi s prošnjami za nasvete, kako pomagati svojcem, ki bijejo boj z alkoholom. »Sem pa prepoznal, da je bilo dosti prikritih vprašanj, ljudje se še vedno skrivajo in govorijo, da želijo te stvari izvedeti za sosede, prijatelje. To je prikrivanje in to ni v redu.« Vsem, ki se želijo izviti iz pasti alkohola, svetuje, da si priznajo, da imajo težavo, predvsem pa morajo najprej imeti radi sebe, ker če se nimajo, ne bodo mogli narediti tega koraka. Doda, da zdravstveno osebje lahko pomaga z nasveti, ampak glavno nalogo moramo opraviti sami. V najtežjih trenutkih se ljudje ne smejo zapirati vase, saj je to po besedah Žekša največja napaka. »Treba se je usesti s svojci, prijatelji in se pogovarjati. Ker če se zapremo vase, začnemo preveč razmišljati. Večkrat sem že poudaril, da alkohol ni vzrok, ampak posledica. Če nekaj ne gre po načrtu, posežemo po pijači, s tem pa nič ne rešimo, ampak samo poslabšamo.«

Največji uspeh zanj je, poleg tega da se je rešil odvisnosti, to, da je njegova družina ostala skupaj. Saj zaradi alkoholizma, kot pravi, razpade ogromno družin, njemu pa je uspelo ostati z ženo in hčerko, obdržal pa je tudi prave prijatelje, službo in zdravje. 


Za konec nam je povedal še, da v sebi vidi neko poslanstvo in želi o tem na glas govoriti. V njem tli želja, da ustvari serijo dokumentarnih filmov, ki bi zajemali tudi izpovedi ljudi. Scenarij že ima pripravljen, upa pa, da bo nekoč zbral denar in te filme tudi posnel. 

Podelitev smo preložili
Ker smo se znašli v izrednih razmerah, smo podelitev priznanj odložili. Kdaj se bomo družili, vam bomo sporočili. Z izborom Vestnikove osebnosti leta 2019 smo želeli sporočiti, da ste vsi nominiranci tudi zmagovalci, saj soustvarjate naše okolje in ga delate boljšega. Eden od vas pa se je še posebej dotaknil naših bralcev.
Hvala vsem, da ste sodelovali v našem izboru, in tudi vsem bralcem, da ste glasovali. Med tistimi, ki ste glasovali, bomo izžrebali nekoga, ki bo kosil na domačiji Marof. Spremljajte našo spletno stran, saj bomo v prihodnjih dneh objavili ime nagrajenca.
Iskrena hvala vsem!

Še enkrat pa naj vas spomnimo, kdo vse je bil med nominiranci in zakaj smo jih izpostavili. 

Od poguma ...

Jana Kerčmar Džuban, ki je nedvomno zbrala veliko poguma, ko se je po 15 letih opravljanja službe evangeličanske duhovnice odločila dati odpoved. Njeno razumevanje evangeličanskega učenja se je tako spremenilo, da ljudem ni več mogla pomagati tako, kot je želela, je pojasnila. Izzive je po tistem našla v drugih stvareh, kot kandidatka za Vestnikovo osebnost Pomurja 2019 pa je dejala, da je bila nominacije vesela in jo je razumela kot dokaz, da jo ljudje razumejo.

jana-kerčmar-džuban
Nataša Juhnov
Jana Kerčmar Džuban

Ogromno hrabrosti in mirno glavo je julija lani pokazala tudi Renata Vogrinčič iz Mlajtinec. S prisebnim ravnanjem je rešila življenje in dokazala, da naša družba še premore človečnost. Tudi med izborom je junakinja sodobnega časa ostala skromna in dejala, da ji največ pomeni to, da so njeno dobro dejanje prepoznali drugi.

renata-vogrinčič
Nataša Juhnov
Renata Vogrinčič

... uspeha ...
Pomembno vlogo v Pomurju ima tudi šport. Da glas o naši regiji seže vse dlje, je tudi zasluga Roberta Kuzmiča, predsednika Nogometne šole Mura. V štirih letih in pol od takrat, ko je prevzel vajeti v klubu, je Mura nanizala številne dobre rezultate, od julija 2019 pa je spet na evropskem nogometnem zemljevidu. »Nominacija je bila tudi dokaz, da delamo dobro, da mladim omogočimo, da se s pomočjo športa družijo, zdravo živijo, marsikateremu upu pa, da uresniči svoje sanje,« je povedal.

robert-kuzmič, nk-mura
Nataša Juhnov
Robert Kuzmič

Odmevno športno zgodbo je lani spisal tudi kikboksar David Žibrat. V Sarajevu je postal svetovni prvak v kategoriji light contact do 89 kilogramov in tako oplemenitil svojo zbirko medalj, s svojim Kickboxing klubom Pomurje pa skrbi za mladi rod obetavnih športnikov. Predvsem pa je vesel, da so njegovi uspehi prepoznavni v regiji, kar mu daje tudi motivacijo za naprej. 

david-žibrat, kickbox
Nataša Juhnov
David Žibrat

... trdne volje ...
Ena bolj odmevnih zgodb lanskega leta je življenjska zgodba Zvonka Žekša, ki se je pred več kot petimi leti rešil alkoholne odvisnosti. S svojo iskreno izpovedjo je pritegnil številne ter požel čestitke ne le za moč, ki jo je zbral, da je nehal piti alkohol, ampak tudi za pogum, da je o tem javno spregovoril. »V čast mi je, da so ljudje videli, da želim v okolje prinesti drugo miselnost, ki bi pomagala marsikomu, ki je v težavah in ne upa oziroma ne ve najti rešitve,« je glasovalce med izborom nagovoril Žekš. 

zvonko-žekš
Nataša Juhnov
Zvonko Žekš

Veliko močne volje in zagnanosti pa imajo tudi podjetniki. Iz gospodarskih vrst je bil v izboru Peter Podlunšek, ki od leta 2002 še utrjuje ugled podjetja Medicop, ki sta ga pred 40 leti ustanovila njegova starša. Omenjeno podjetje je tako doma kot v tujini prepoznan proizvajalec medicinskih aparatov in opreme reševalnih vozil, pod njegovim vodstvom pa je še utrdilo položaj v tujini, saj poslujejo v kar šestdesetih državah. Podlunšek ob tem poudarja, da so ostali zvesti lokalnemu okolju, od tod pa prihaja tudi večina zaposlenih. 

peter-podlunšek, območna-zbornica-ms, podelitev
Nataša Juhnov
Peter Podlunšek

... pridnih rok ...


Ker izbiramo osebnost iz pomurskega okolja, nikakor nismo mogli spregledati kmetijstva, ki marsikateremu prebivalcu daje kruh. Nominirali smo Aleša Marošo iz Melinec, ki je največji slovenski pridelovalec konoplje in ima kupce pridelkov tako v tujini kot v slovenski prestolnici. V uspešen razvoj kmetije so vključeni vsi družinski člani, Maroši pri delu pomagajo še žena Marjana, hčerka Mirijam ter sinova Ambrož in Amadej, ki ga širša slovenska javnost pozna tudi kot uspešnega nogometaša Mure. Kmetovalec je bil nad nominacijo sprva presenečen, nato pa povedal, da je to še en dosežek. 

aleš-maroša, kmetovalec
Nataša Juhnov
Aleš Maroša

Nominirana je bila tudi Brigita Petek, mlada kmetica leta 2019,ki poprime za vsako delo. Njena najljubša kmečka opravila so tista, ki jih lahko opravi s traktorjem. Da je z njim spretna, pričajo rezultati s tekmovanj v oranju in spretnostni vožnji. Tudi sama rada pove: »Naj še drugi vidijo, da ženske znamo.«

brigita-petek, kmetica
Nataša Juhnov
Brigita Petek

... do novih spoznanj
Klaudija Sedar je avtorica in urednica več publikacij in raziskav, ki so pomembne za razumevanje preteklosti, in s svojim delom skrbi, da dejstva ne ostanejo skrita. Poigrava se z že znanimi dejstvi, loteva pa se tudi preučevanja še neraziskanega gradiva in dokumentov, ki ljudem prinašajo nova spoznanja in poglede. Nominacija ji je prinesla potrditev, da je njeno delo prepoznano kot dobro in kakovostno, obenem pa ji dala motivacijo za nadaljnje raziskovanje.

DSC_0694
Aleš Cipot
Klaudija Sedar

Svojevrstno spoznanje pa se vsako leto okrog božiča zgodi tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota, kjer pevci Kulturno-umetniškega društva Štefana Küharja Bratonci na pobudo Gene Virag že 20 let pričarajo praznično vzdušje. Pa ne le s pesmijo, za vsakega skrbno pripravijo še darilce. Ob tem se marsikomu orosi oko, trenutki ostanejo v toplem in nepozabnem spominu, ostane pa spoznanje, da sta empatija in skrb za sočloveka še zasidrani v naši družbi. 

gena-virag
Nataša Juhnov
Gena Virag

V prilogah spodaj lahko tudi poslušate razglasitev Vestnikove osebnosti Pomurja 2019 in izjavo Zvonka Žekša na Radiu Maxi. 

Posnetek: VESTNIKOVA OSEBNOST LETA 2019 - ZVONKO ŽEKŠ

Posnetek: Razglasitev Vestnikove osebnosti Pomurja 2019 na Radiu Maxi

vestnikova-osebnost-pomurja-2019 izbor zmagovalec
Kaj zdaj berejo drugi