vestnik

Veter podiral drevesa in odkrival strehe. Tudi danes možne močnejše nevihte

Vestnik.si, 18. 7. 2023
PGD Janžev Vrh
Gasilci PGD Janžev Vrh in PGD Šratovci so s folijo prekrili streho na dveh stanovanjskih hišah.
Aktualno

Ena močnejših nevihtnih celic je prešla območje nad Mariborom in Mursko Soboto.

Na skrajni severovzhod ter severni del države so se včeraj popoldne razširile nevihtne celice iz avstrijske smeri. Zaradi možnih neviht s točo je bilo izdano tudi oranžno opozorilo, vendar toče ni bilo. Kljub temu pa so nevihte po poročanju Uprave za zaščito in reševanje povzročile nekaj nevšečnosti tudi v Pomurju. 

Zaradi posledic močnega vetra in dežja so v ponedeljek popoldne največ prijav prejeli na regijskem centru za obveščanje Maribor, in sicer 13, sledita regijska centra Murska Sobota in Ptuj. Veter je podiral drevesa v občinah Puconci, Murska Sobota in Gornja Radgona. Gasilci so s cestišča odstranili podrte veje in drevesa, v Murski Soboti pa drevo, ki je viselo na cesto. Strehe je odkrivalo v Občini Apače in Občini Radenci, kjer so gasilci odkrite stanovanjske objekte prekrili s folijo. 

Pričakujemo lahko zelo burno vremensko dogajanje

Za danes je oranžno vremensko opozorilo zaradi možnosti močnejših neviht izdano za celotno državo. Glavni nevarnosti bosta ponovno močan nevihtni piš in toča.

Ker se bo nevihtni sistem hitro pomikal, je nekoliko manjša verjetnost obilnejših nalivov. Nevihtno dogajanje bo kratkotrajno, a bo lahko zelo intenzivno, napovedujejo vremenoslovci. Slovenijo bo nato po napovedih Arsa v sredo prešla hladna fronta in, kot kaže zaenkrat, več valov močnejših neviht. Vse do konca tedna bo namreč v bližini Slovenije valovila meja med zelo vročim in hladnejšim zrakom, zato je pričakovati nastanek številnih neviht, ki lahko ob veliki nestabilnosti ozračja in močnem vetru v višinah znova prerastejo v silovita neurja.

Danes bodo nad zahodno in južno Avstrijo začele nastajati nevihte, ki se bodo proti večeru razširile tudi nad severno Slovenijo in nato v le nekaj urah prešle večji del države.

Razmere v ozračju bodo omogočale nastanek večjih nevihtnih sistemov in linij, ob katerih bodo glavno nevarnost predstavljali močni sunki vetra. Ti lahko marsikje presežejo hitrost 80 kilometrov na uro, na izpostavljenih mestih lokalno tudi sto kilometrov na uro, poroča Meteoinfo Slovenija. Ob tem je možen pojav obsežnejših vetrolomov. Nevihte bodo spremljali tudi številni udari strel, prav tako se lahko pojavijo kratkotrajni nalivi s točo, ki bo lokalno lahko tudi precej debela.

neurje veter pomurje SPIN