vestnik

Veterinarska zbornica Slovenije zavrača očitke o škodljivosti cepiva: Reakcije so redke

Vestnik.si, 4. 4. 2023
FB Ingrid Koprivc
Pes je po cepljenju utrpel več stranskih učinkov.
Aktualno

Po socialnih omrežjih je zaokrožila informacija o škodljivosti cepiva proti steklini.

Na družbenih omrežjih se je pojavil zapis lastnice psa, ki je po cepljenju proti steklini utrpel več stranskih učinkov po cepljenju. Odpeljala ga je k dežurnemu veterinarju, ki naj bi priznal stranske učinke cepljenja oziroma zastrupitev s cepivom. Prav tako bi naj potrdil, da obstaja več primerov zastrupitve s to serijo cepiva. 

Veterinarska zbornica Slovenije: Preobčuljivostne reakcije so načeloma redke 

Veterinarska zbornica Slovenije se je odzvala na zapise in proučila nastale razmere. Javnost seznanjajo, da pri vsakem zdravilu obstaja možnost pojava neželenih dogodkov po uporabi, obstaja pa v Evropski uniji zelo učinkovit in ažuren centralni sistem zbiranja prijav možnih neželenih učinkov, katerih vzroke in povezavo z uporabo zdravila raziščejo za to posebej usposobljeni strokovnjaki. 

Tudi pri uporabi cepiv lahko tako pride do preobčutljivostne reakcije, ki so načeloma redke ali drugih neželenih učinkov. V letu 2020 je bila pojavnost neželenih učinkov pri cepivu Rabisin, ki je bilo uporabljeno v konkretnem primeru, po navedbah proizvajalca 0,00106 %. To pomeni 0,11 pojava na 100.000 cepljenj, kar sodi v kategorijo zelo redko. 

S serijo, ki jo navaja objava, je bilo cepljenih več kot 65.000 psov brez prijav neželenih učinkov. Tako zanikajo podatek, da obstaja več primerov neželenih dogodkov, saj dobavitelj cepiva za Slovenijo ni prejel obvestil o drugih morebitnih primerih. Zagotavljajo, da je serija v prometu preizkušena in varna za uporabo. 

Za konkreten primer iz objave je bila takoj podana prijava možnega neželenega dogodka proizvajalcu. Od lečečega veterinarja se trenutno pridobivajo dodatne informacije, saj sta proizvajalec in stroka dolžna preučiti in izključiti tudi morebitne druge dejavnike, ki bi lahko povzročili ali sovpadali z neželenim dogodkom. Po trenutnih informacijah morebitne virusne infekcije in zastrupitve s toksini v dotičnem primeru še niso izključene, saj poročajo, da je bilo v trenutnem obdobju zaznanih več primerov krvave driske in bruhanja pri psih, ki ne sovpadajo s cepljenjem proti steklini. 

veterinarska-zbornica-slovenije cepljenje živali pes rabisin cepljenje-proti-steklini