vestnik

(VIDEO) Mladi kmetje pripravili izobraževalni video ob dnevu slovenske hrane

Vestnik, 20. 11. 2020
Andrej Petelinšek
Tradicionalni slovenski zajtrk.
Aktualno

Tretji petek v novembru zaznamujemo dan slovenske hrane, ki je namenjen ozaveščanju o lokalno pridelani hrani in podpori domačim pridelovalcem. Ta dan tradicionalno zaznamuje tudi tradicionalni slovenski zajtrk, letos že deseti zapovrstjo. Ker ga letos v vrtcih in šolah ne bodo mogli izvesti, je Zveza slovenske podeželske mladine pripravila izobraževalni video, ki je namenjen predstavitvi lokalne slovenske hrane in sestavin slovenskega zajtrka.

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavlja kruh z maslom in medom, mleko in jabolko. Vse te sestavine so predstavljene v izobraževalnem videu, ki so ga pripravili mladi kmetje. Želijo namreč, da otroci spoznajo pristno kmetijstvo in pridobijo znanje o pridelavi in predelavi slovenske hrane. Nastali video otrokom tako omogoča vpogled v pridelavo mleka, pobiranja jabolk, vejanje medu, peko kruha in pridelavo masla.

tradicionalni slovenski zajtrk, zajtrk
M.V.
Tradicionalni slovenski zajtrk

Mladi kmetje so prav tako pripravili številna didaktična gradiva, s katerim vabijo tudi učitelje v šolah, da danes del šolske ure ali video konference namenijo dnevu slovenske hrane, pomenu rednega zajtrkovanja ter tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. 

O pomenu uživanja lokalno pridelane hrane, prizadevanju za ohranjanje čistega in zdravega okolja, ohranjanju podeželja ter podpori slovenskih pridelovalcev in predelovalcev hrane so spomnili tudi na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

dan-slovenske-hrane tradicionalni-slovenski-zajtrk