vestnik

(VIDEO) Dejan Židan: Brez Prekmurja v bistvu prave in celovite Slovenije ne bi bilo

M.V., 16. 8. 2019
Robert Balen
Aktualno

Predsednik Državnega zbora Dejan Židan je pred Hotelom Zvezda v Murski Soboti podal izjavo ob letošnjem praznovanju stoletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matično domovino.

Ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matično domovino je predsednik Državnega zbora in predsednik Socialnih demokratov Dejan Židannagovoril državljane in ob tem izrazil ponos. »Hkrati smo veseli, ker nas državljanke in državljani Slovenije še vedno prepoznavajo kot tolerantne, kot regijo, kjer znamo sobivati. Vendar si želimo, da nas vedno bolj spoznavajo kot pogumne in kot samozavestne, in kot tisti del Slovenije brez katere v bistvu prave in celovite Slovenije ne bi bilo, « je dejal in dodal, da je zelo pomembno, da se zavedamo, da izven naših meja še vedno živijo naši rojaki v Porabju. "Njim je potrebno pomagati še bolj. Tako moralno, kakor tudi strokovno in materialno," je poudaril.


93bccc46111a9ac55182260475c189ba
Foto Zauneker


Pokrajine so razvojna možnost tudi za Prekmurje in Pomurje
"Sam si zlasti želim,da bi nas država na kakšnih področjih ovirala manj in nam omogočila, da tam kjer se počutimo investicijsko močne in samozavestne, pogumne - da se sami tudi razvijamo hitreje. Pričakujem da pokrajine ne bodo samo neke floskule, napisane na papirju," je še povedal in dodal da so pokrajine razvojna možnost za Prekmurje in Pomurje.

9708fb7985f584e5b21aa3020d527552
Foto Zauneker



Celotno izjavo si lahko ogledate tukaj:



Poslanica Dejana Židana ob praznovanju 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom:
Letos obeležujemo 100 let od zgodovinskih trenutkov po prvi svetovni vojni, ko so se po padcu cesarstev in imperijev okoli evropskih narodov zarisovale nove meje. Slovenci v Prekmurju, ki je bilo pred tem več kot 1000 let del Madžarske kraljevine, so v tem obdobju ohranili kulturno samobitnost, identiteto, tradicijo in jezik ter začutili zgodovinsko priložnost za priključitev matični domovini.
Uspelo jim je. In to kljub velikim interesom svetovnih velesil, ki so na Pariški mirovni konferenci določale potek novih meja Evrope. Prekmurja sprva niso dodelili takratni Kraljevini SHS. Ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu se je zato potrebno spomniti vseh tistih, ki so opravili zgodovinski napor in v Parizu, pa tudi v Ljubljani, s svojim predanim raziskovalnim, aktivističnim, diplomatskim in kulturnim delom prepričali velesile, da Prekmurje pripada slovenskemu narodu. Izvedenec za Prekmurje pri mirovni konferenci v Parizu, ki je v času konference izdal tri študije o Prekmurju dr. Matija Slavič, je eden najzaslužnejših, zato je bil podan tudi predlog, da se prenovljena dvorana v Državnem zboru poimenuje prav po njem. Ne smemo pozabiti dr. Jožefa Klekla, Ivana Jeriča in druge buditelje, ki so v tistem obdobju resnično pripomogli k priključitvi Prekmurja matični domovini.
V Prekmurju danes živijo različne narodne, etnične in verske skupnosti, ki predstavljajo Prekmurje v luči mirnega in tolerantnega sobivanja. Pokrajina ob Muri je dala številne znanstvenike, pesnike, kulturnike, zdravnike, športnike in podjetnike, na katere smo Slovenci lahko ponosni. Prekmurje se je v preteklosti soočilo s propadom nekaterih gospodarskih paradnih konjev, a danes kljub temu dokazuje, da je to regija priložnosti z visoko gospodarsko rastjo, ki s strateškim trajnostnim pristopom, inovativnostjo ljudi, domačim znanjem in tujimi investicijami, svojim prebivalcem ponuja pogoje za dostojno in zdravo življenje. Prepričan sem, da ima Prekmurje vse lastnosti in naravne danosti, da v prihodnje postane zanimivo za tiste družine, podjetnike, umetnike in druge, ki v središču Evrope iščejo zdravo bivalno okolje, visoko kvaliteto sobivanje z naravo in srčnimi ljudmi – to so prednosti Prekmurja.
V tem letu sta Slovenija in Evropa še podrobneje spoznali pokrajino ob Muri, njene naravne danosti, zgodovino, kulinariko in prekmurski jezik. Zahvaliti se je potrebno vsem, državnim in kulturnim institucijam, županom prekmurskih občin, medijem, ki so in še bodo poročali o Prekmurju, društvom in Iniciativnemu odboru za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu. Skupaj ste Prekmurje predstavili tako, da je lahko vsak od nas ponosen, da je Prekmurka in Prekmurec.

Iskrene čestitke ob obletnici.

Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan


bea65b64668a80264304095bfc118eda
Foto Zauneker

dejan židan 100 letnica priključitve prekmurja