vestnik

(VIDEO) Doroja: Zmagali z Marihuano

Damjana Nemeš, 10. 8. 2018
Aleš Cipot
Koncert skupine Doroja v sklopu Pannonia festivala 2018.
Aktualno

Glasbena zasedba Doroja, ki jo sestavljajo Dorina Gujt, Roman Kovačič in Janez Žekš, deluje že več kot tri desetletja. V letih ustvarjanja so nastopali na številnih prireditvah v domači Murski Soboti, pa tudi drugod po Sloveniji.

Igrajo namreč popularno glasbo 70. let, ki jih je navduševala že v času odraščanja. Vsi trije člani zasedbe so živeli v Murski Soboti, v Stari ulici, kjer so se srečevali na klopi pri vrtcu. »Romi in Janez sta že od nekdaj skupaj muzicirala, jaz sem ju sprva le od daleč opazovala. Kasneje sem se jima pridružila na njuni klopi in skupaj smo začeli igrati in prepevati,« je začetke delovanja skupine opisala Dorina Gujt, Roman Kovačič pa je dodal: »Barve vokalov so se nam lepo ujele, kmalu po tistem pa smo že imeli svoj prvi koncert.« Svojo nadarjenost in glasbene sposobnosti so pokazali tudi na festivalu Glas mladih v Črnomlju, kjer so s pesmijo Marihuana zmagali. »Takratni predsednik Kluba mladih Franc Knaus, ki smo ga klicali Srček, nas je spodbudil k prijavi na to tekmovanje. Za nastop smo si izbrali besedilo pesmi Marihuana, ki je bilo objavljeno v takratni glasbeni reviji Džuboks, vendar pa njenega avtorja nikoli nismo spoznali,« je povedala Gujtova.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/_s28SsG1mYA##



Marihuana, ki so jo torej prvič zaigrali že v začetkih delovanja skupine, je še dandanes njihov najbolj prepoznaven komad, čeprav publika dobro sprejema vse njihove priredbe. »Imamo zelo zvesto publiko, me pa zadnje čase preseneča, da se tudi mlajša populacija začne zanimati za nas. Predvsem med mladimi je naš komad Greta – planinski čaj postal pravi 'bum',« je dodala Gujtova.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/QS9qnWfiuW0##



Poleg avtorskih skladb – posneli so štiri, neposnetih imajo na zalogi še kar precej – igrajo namreč številne priredbe domačih in tujih skladb pop-rocka, folka, countryja, bluegrass, skratka »evergreene«, kakor jih je poimenoval Kovačič. »Igramo pesmi, ki nam dejansko ležijo. Iščemo sozvočje vokalov, tisto, kar nam paše skupaj,« je še dodal, Gujtova pa je pristavila: »V vse priredbe damo svojo noto, nekaj drugačnega. Imamo komparativno prednost, dve kitari, trije vokali, tudi barve nam gredo skupaj.«


O tem, kako jim gredo »barve skupaj«, se boste lahko prepričali že to soboto, ko bodo prvič nastopili na Skritem dvorišču v Murski Soboti. Kot sta povedala člana zasedbe, bo na koncertu vsega po malem, po njunih besedah bo zelo pisano, saj jim vsak nov nastop da dodatnega zagona. Vendar pa se zavedajo tudi odgovornosti, ki jo imajo do domače publike. »Doma se vedno počutiš bolj pod očesom kritike, vendar pa si tudi bolj sproščen, veš, na kaj bolj reagirajo,« je povedala Dorina Gujt. »Lepo je, če publika sodeluje, če kaj zapojejo zraven. To ni komorna zasedba in upamo, da se ne bodo komorno držali,« je v smehu dodal Kovačič.


Glasbena zasedba Doroja sicer nekaj let ni imela javnih nastopov in koncertov, so se pa kljub temu njeni člani vseskozi družili in sodelovali tudi z drugimi glasbenimi izvajalci. »Nikakor se ne moremo eden drugega rešiti, to je dolgoletno prijateljstvo, kar je res prava redkost,« je občutke smeje opisala Gujtova, Kovačič pa je dodal: »Lepo je, da traja.« Trajalo bo tudi v soboto. Vsaj dve uri. Na Skritem dvorišču v Murski Soboti bodo odmevali soboški Youngi, Dylani, Rolling Stonesi, Beatlesi v izvedbi Doroje, zato jih nikar ne zamudite.

8d978ebc88a69be26312d2ef07c4c173
Arhiv Skupine Doroja
Doroja Woodstock.

doroja Skrito dvorišče